Sator står kvar när de andra faller

”Nu är det bara den hårda kärnan kvar”

MALMÖ. Efter att ha gått på halvfart under några år har Malmöaktuella Sator bestämt sig för att växla upp och rulla ut på vägarna på allvar igen.
– De yngre banden som Hellacopters och Backyard Babies slutar och tar paus. Nu är det bara den hårda kärnan kvar, säger sångaren och gitarristen Kent Norberg.

Efter stora kommersiella och publika framgångar med albumet "Headquake" under 1990-talet sjönk aktiviteten i Sator-lägret succesivt för varje år som gick. Under en tid var det total stiltje.
– Vi var less på att bara göra samma gamla sak hela tiden. Flera av oss i bandet fick barn och vi bråkade med vårt amerikanska managementbolag. Vi har dock aldrig lagt av helt och hållet, berättar Kent Norberg.
När Sator kom fram under 1980-talet såg den svenska rockscenen radikalt annorlunda ut jämfört med i dag. Gruppen var något av en katt bland hermelinerna i en tid då knappt hårdrocken var hård längre.
– När vi släppte Slammer-plattan så var vi rätt unika. Det fanns liknande band på undergroundnivå som Nomads. Men vi var i stort sett det enda hårt slående bandet som sålde någonting. Vi spelade för utsålda hus under några år. Annars var det mest Europe som syntes och hördes.
I och med "Headquake"-skivan öppnades även dörren till en karriär utomlands.
– Vi var nog lite för tidigt ute för att skörda frukterna utanför Sverige. Det saknades kanaler, när vi kom till Tyskland så pratade journalisterna om Abba med oss. Det är annorlunda för band som Hellacopters och Backyard Babies som har kunnat spela över hela världen.

Jag såg er spela i Linköping en gång när bandet Snoddas med Lars Winnerbäck och komikern Anders Johansson spelade förband. Minns du den spelningen?
– Jag det kommer jag ihåg. Det var på något Folkets park-liknande ställe. Det är dags för Lasse att betala tillbaka nu när han börjat spela för fyllda ishallar, haha.
Är det något annat som du vill tillägga?
– Ja, vi är bättre än någonsin. Det tycker många som har sett oss.

Fotnot: Sator spelar på Debaser i Malmö lördagen den 19 december. Förband är Malmögruppen The Headlines.

Musik i turnébussen

Sators låt ”I wanna go home” har ljudit i mången turnétrött orkesters buss. Men vad lyssnar Sator själva på i turnébussen? Kent Norberg: Det blir en hel del skön country. Det får inte vara för ösig musik för då börjar chauffören köra för fort. På den senaste turnén lyssnade vi mycket på Tom Pettys skiva ”Wildflowers”. Den är skön att glida till.

Publicerad 17 December 2009 11:00