Från reggaejul till Sinterklaas

Jul firas över hela världen - fast på olika sätt

Av
Erik Sjöberg tema.redaktion@lokaltidningen.se

TRADITIONER. Stilla natt eller Bjällerklang i reggaeversioner? Ja, snart är det jul och det firas av mängder av människor i världens länder. Och på mängder av olika sätt. På Jamaica färgar reggaen ofta av sig på de klassiska julsångerna samtidigt som husväggar målas och gräsmattor trimmas inför julfirandet.

I Etiopien äter man surdegspannkakor och i Ryssland har man ett slags tomte som kallas Farbror Frost och som har sällskap av en Snöflicka.
– Julen finns som en kristen fest på de platser där det finns kristna, men exakt hur firandet ser ut skiljer sig mellan olika länder, säger Agneta Lilja, etnolog vid Södertörns Högskola.

Särskild mat
Men några saker är gemensamt för julfirandet världen över.
– I princip är mönstret och ingredienserna i julfirandet desamma överallt. Det är en sammanhållning, presentutdelning och särskild mat. Sedan kan det skifta hur stor betydelse de olika delarna har. Och praktikerna kan se väldigt olika ut, säger Agneta Lilja.

När julen firas varierar från land till land. I exempelvis Storbritannien och USA är juldagen viktigast, medan julen inte firas förrän den 7 januari i Etiopien. Och i Nederländerna firas julen två gånger. På juldagen firas julen så som vi känner igen den. Men i mitten av november kommer Sankt Nicholas klädd i biskopsdräkt till landet med båt från Spanien, tillsammans med sin medhjälpare Svarte Petter.

Den 5 december är det så dags för Sinterklaas-afton då alla barn som har varit snälla får presenter. De som har varit stygga tar däremot Svarte Petter hand om.
– I många länder är det på juldagen som julen verkligen börjar, till skillnad från i Sverige. Här är det julaftonen som är den riktiga höjdpunkten, säger Agneta Lilja.

Religionen olika viktig
I många länder spelar religionen en mycket större roll än den gör i Sverige. Något som också gör att julfirandet skiljer sig från land till land.
– Men gemensamt är att det handlar om något gemensamt att samlas kring. För merparten av dem som firar jul här har religionen i praktiken ingen betydelse, det handlar snarare om en bekräftelse av en social gemenskap där vi talar om för varandra att vi finns och att vi ställer upp för varandra.

OLIKA. Julen innehåller samma ingredienser överallt, även om utförandet kan se helt olika ut från land till land enligt Agneta Lilja, etnolog vid Södertörns Högskola. Foto: Olcay Yalcin

OLIKA. Julen innehåller samma ingredienser överallt, även om utförandet kan se helt olika ut från land till land enligt Agneta Lilja, etnolog vid Södertörns Högskola. Foto: Olcay Yalcin

God jul i några olika länder

Spanien - Feliz Navidad Danmark - Glædelig Jul Finland - Hyvää Joulua Frankrike - Joyesux Noël Grekland Kala - Christouyenna Japan - Merri kurisumasu Nederländerna - Vrolijk Kerstfeest Storbritannien - Merry Christmas Tyskland - Fröhliche Weihnachten

Publicerad 01 December 2009 09:02

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen