Modern kommunikation och dess nackdelar

Av
Erik Borén tema.redaktion@lokaltidningen.se

Ända sedan människans födsel har vi använt oss av språk i olika former. Kroppsspråk som tal, vi har alltid strävat efter att kommunicera med andra människor. Bara de senaste åren har möjligheterna för oss människor att kommunicera ökat anmärkningsvärt.
Självklart har det att göra med Internets framgång. Internet communities som Facebook och Bilddagboken har under åren som gått blivit en stor del av många människors liv. Det har blivit som en vana, någonting som vi gör varje dag, och genom dessa håller vi oss uppdaterade om vad som händer i vår sociala omkrets.

Att vara medlem i en community är inte någonting jag personligen tycker är dåligt, snarare kan det vara en fördel i många sammanhang. Men språkmässigt kan det faktiskt vara riktigt farligt.
Jag skulle inte kalla det ett hot mot den traditionella svenskan, den är väl i stort sett "bortglömd" sedan långt tid tillbaka? Men börjar det inte gå lite väl långt när man börjar bilda meningar av förkortningar? Bara under den senaste veckan har jag sett förkortningar som; "Mog1", "serre" och "4sure", vad är det som håller på att hända!?
Har vårt språk blivit någon form av blandning mellan siffror och bokstäver? Tycker det hela är rätt töntigt, troligen för att jag inte ser fördelen med att plocka bort några få bokstäver för att därefter ersätta dessa med en siffra.

Dock "kräver" inte en communtiy ett direkt svar, som i t.ex. en chatt eller en sms konversation. Vilket jag ser som mycket positivt. Det är först när en konversation blir så pass intensiv att den kräver ett svar som saker och ting kan gå riktigt snett.
Inte nog med att man skriver konstant, man har inte heller möjlighet att få utlopp för sina känslor i form av t.ex. Kroppsspråk. Detta ersätts istället av smilies som antingen visar glada eller ledsna miner.
Jag har flera gånger varit med om att en skrivelse, eller en mening blivit missuppfattad av mottagaren. Kanske på grund av det svårtydda språket som används när man kommunicerar på det här sättet. Därför litar jag inte längre på dessa kommunikationsmedel.
När jag var yngre kunde jag sitta timvis framför datorn och bara chatta fram och tillbaka, kanske hade det man skrev då mindre betydelse än vad det har idag? Det ända jag vet är att om någonting blir missförstått i en chatt eller sms konversation idag, så kan konsekvenserna av detta bli förödande.

Jag vill därför påstå att långa, avancerade chatt eller sms konversationer egentligen bara är rent strunt! Och att förkortningar är okej, så länge de inte ser dumma ut. Men vad som ser dumt ut är upp till var och en att bestämma, där "brister" språket regelmässigt.
Samtidigt som det öppnar sig för vidare utveckling, frågan är om det är mer positivt än negativt eller tvärtom?

Vem är han?

Är han den coolaste katten ifrån det långa landet ”Falukorv”, Mr. Cool eller kanske Kapten Falafel? Nej. Många skulle nog säga ”en vanlig kille på 19 år”, men va tusan – vi vet allihop att det inte är sant. Då hade vi kort och gott kunnat säga att jag är myglare på heltid. Ni kan kalla mig Erik, eller något annat smeknamn ni tycker passar bättre. Jag bor för tillfället här i Ängelholm och rör mig i samma kretsar som många av er ungdomar som läser på gymnasiet – vi går på samma fester, har möjligtvis gemensamma vänner och köper samma billiga Coca Cola på konfektasken. Tragiskt, eller hur? Att vara ungdom i Ängelholm, och på väg att bli vuxen är inte alltid det enklaste. Förhoppningsvis kommer folk få en annan uppfattning om hur det är att vara i vår situation efter att ha läst den här bloggen. Tror ni dom kommer förstå?

Publicerad 01 September 2009 08:32

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen