Kläder ett mäktigt verktyg

Designern Camilla Wellton vill skapa mode som stärker självkänslan

Av
Jenny Andersson

TREND. Camilla Wellton, 30 år, är designer och visade nyligen upp sin uppskattade klädkollektion i samband med Stockholm fashion week. Hon är självlärd designer med en bakgrund i filosofi, miljövetenskap och kemi.

Hur går det ihop?
– Jag tyckte verkligen om miljövetenskapen och kemin men kunde inte riktigt se mig själv i labbrock resten av mitt liv. Jag ville göra det jag är kär i, det vill säga kläder och inte ångra mig när jag blir gammal tant. Jag hoppade av mitt i terminen. Jag klarade att driva eget på heltid i ett år själv men det var otroligt stressande att inte ha kunskap om konsten att driva ett eget företag. Så jag tog en projektledar-entreprenörsutbildning på N3P som jag nyss tagit examen från. Det har gjort underverk med mitt självförtroende

Men hur funkar det att designa kläder?
– Jag har pluggat matte, och är faktiskt duktig. Jag är heller inte rädd för geometri och det är egentligen det mönsterkonstruktion handlar om. Du ska kunna få ner en form i 3D till 2D på papper. Kan man geometri är det inga problem. Och jag kan sy, sen så är det upp till ens musor.

Material, form, färg - vad kommer först?
– Först kommer känslan, sen skissar jag och då växer formen fram men det är i mönsterkonstruktionen som idén verkligen tar form. Sen jagar jag tyg.

Vad förväntar du dig att se i höst?
– Jag har svårt för att säga vad andra ska ha på sig. Jag tror också att allt fler går sina egna vägar. Men visst vi bor ju i Sverige så jag gissar på mycket svart och grått.

Någon skillnad från förra hösten?
– Jag vet inte men då pratade trendmästarna mycket om rutigt. Men jag vet inte om jag såg så många rutor på gatorna.

Hur ser du själv på mode och trender?
– Mode är motsatsen till ytlighet. Det är ett mäktigt verktyg, nästan ett språk där man berättar om sig själv. Kläderna påverkar min egen självbild. Jag vill göra kläder som skapar en känsla av styrka, trygghet. Kläder är också ett maktspråk som kungligheter och politiker använt sig av i alla tider. I dag är det maktspråket tillgängligt för fler.

Så hur gör man?
– Om man till exempel vill känna sig sexig, då kan det ibland vara helt fel att köpa uttalat sexiga kläder, risken finns att man i kontrasten känner sig ännu mindre sexig. Med ditt klädval tar du fram de aspekter av dig själv som du vill förstärka i en takt som passar just dig just nu, utifrån dina behov. Använd plaggen som verktygslåda. De kan förstärka självbilden.

Slutligen, vad kan du själv inte vara utan i höst?
– Det skulle vara ett par snygga stövlar och rock, naturligtvis i min egen design.

EGENDESIGN. Kappa från Camilla Welltons kollektion. Foto: Hanna Rydberg

EGENDESIGN. Kappa från Camilla Welltons kollektion. Foto: Hanna Rydberg

Publicerad 01 September 2009 03:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen