Trelleborgsbanan kan dröja minst tolv år

"Vi måste jobba ännu hårdare för att få hit tågen"

Av
Åsa Meierkord

Åsa Meierkord

TÅGTRAFIK. Kommunens erbjudande om medfinansiering för att få pågatåg till Trelleborg senast 2014, verkar inte riktigt räcka för att övertyga Banverket. Nu verkar det som om planerna på trelleborgsbanan är helt borta fram till 2021.

- Trelleborgsbanan fanns med i Banverkets ursprungliga plan för utbyggnad mellan 2010-2021, men nu föreslås det att i stort sett alla skånska satsningar inom perioden försvinner, även om det bara är ett förslag än så länge, så ger det tydliga varningssignaler att vi måste vara på vår vakt och jobba ännu hårdare för att få hit tågen, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd.
Banverket kommer nu att skicka ut förslaget på remiss till region Skåne. Region Skåne kommer i sin tur att skicka ut förslaget på remiss till alla skånska kommuner.

"Obegripligt"

Slutgiltigt beslut om vilka statliga infrastruktursatsningar som ska genomföras under perioden sker i december.
- Det är obegripligt hur man kan prioritera bort alla de skånska satsningarna, det är den här regionen som växer, det är här kollektivtrafiken har ökat med 300 procent de senaste tio åren, säger Ulf Bingsgård och påpekar att trelleborgsbanan inte bara är en angelägenhet för trelleborgarna utan viktig för hela regionens utveckling.
- Det handlar om arbetsmarknaden och näringslivet, säger Ulf Bingsgård.
Nu gäller det att kämpa för att övertyga Banverket om att byggandet av trelleborgsbanan måste påbörjas snarast.
- Vi kommer att fortsätta diskussionerna med banverket och påvisa konsekvenserna för regionen om banan inte blir av, säger Ulf Bingsgård.

Publicerad 01 April 2009 12:15

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen