MUMS. Kyckling med soltorkade tomater och svarta oliver. Foto: ViktVäktarna

MUMS. Kyckling med soltorkade tomater och svarta oliver. Foto: ViktVäktarna

Låt barnen smaka utan tvång

Av
Ann Lagerwall

KRÄSNA BARN. Mina barn är väldigt kräsna när det gäller maten, vad kan jag göra? Som förälder vill man såklart att ens barn ska äta ordenligt för att få i sig viktigt näring.  
- Det är inte fel att ställa kravet om att de måste smaka på allt som serveras men ge dem sen möjligheten att inte behöva äta upp om de absolut inte tycker om maten, menar Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på ViktVäktarna.
Vetskapen om att de inte behöver äta upp ger barnen en trygghet, och därmed blir de beredda på att våga smaka, menar Karin Nileskog. Ett annat råd hon ger är att gärna låta barnen vara med under matlagningen. Mycket för att de ska få se vad det är som de ska stoppa i sig senare.
- Barn har ofta en ovilja till att äta olika blandningar, de vill istället gärna se delarna i maten de äter. Så servera maten gärna måltiden i olika grupper på tallriken, med grytan i en egen hög, riset för sig och morötterna intill. Viktigt är också att hålla fast vid måltiderna, tycker Karin Nileskog. Och att därmed inte låta barnen småäta mellan målen.
- Ett par kex där eller en frukt här, det är så lätt att sticka till dem men faktum är att ofta detta leder till att barnen inte är direkt hungriga när de väl sätter sig vid middagsbordet. Följden blir att de inte gärna äter, så småätandet är negativt.
Kyckling med soltorkade tomater och svarta oliver 4 portioner
7 POINTS värde per portion
Ingredienser:
4 kycklingfiléer à 125 g
salt, peppar
2 tsk flytande margarin
1 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde, max 4 procent
1 msk kycklingfond
6 soltorkade tomater, blötlagda
1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk sambal oelek
10 svarta oliver
basilikablad
6 dl kokt ris
Gör så här:
Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. Bryn filéerna i margarin i en stekpanna. Häll på vatten, grädde och fond. Tillsätt strimlade tomater, rosmarin och sambal oelek. Låt puttra på svag värme under lock cirka 15 min. Rör i skivade oliver och hackad basilka. Servera med ris eller pasta och sallad.

Rödspättegratäng 4 portioner Ingredienser:
500 g rödspätta
1 burk hummer - eller räksoppa
10 potatisar
2 dl lättmjölk
1 ägg
Salt, vitpeppar
1 krm muskot
1 tsk flytande margarin
1 dl räkor
Gör så här:
Tillaga soppan enligt förpapckningen. Skala och koka potatisen. Mosa potatisen, tillsätt mjölk och ägg, vispa till mos. Krydda med salt, peppar och muskot. Spritsa moset som en krans i en ugnsfast form. Rulla ihop spättfiléerna och ställ i formen. Häll soppan över och tillaga i ugn 200o cirka 25 min. Lägg på räkorna och servera med sparris och cocktailtomater.

FISK. Rödspättegratäng med hummersmak från ViktVäktarna.

FISK. Rödspättegratäng med hummersmak från ViktVäktarna.

Visste du att...

… denna vecka bjuder Lokaltidningen och ViktVäktarna er läsare på två recept som är både roliga att tillaga, näringsrika och goda, " Kyckling med soltorkade tomater och svarta oliver" och "Rödspättegratäng".

Publicerad 31 March 2009 03:00