BUFF inleder med Kenny

Barn- och ungdomsfilm i fokus

MALMÖ. Idag invigs den 26:e upplagan av barn och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö. En festival för yngre biobesökare men också en allt viktigare mötesplats för filmbranschen.

Programmet domineras av nordisk film vilket inte är så konstigt.
- Norden tillsammans med Tyskland och Nederländerna är de ledande inom barn- och ungdomsfilm. Filmer härifrån vågar ta upp ämnen som kan vara svåra, allt är inte som i barnen i Bullerbyn även om den filmen så klart också måste finnas, säger Cecilia Grubb som är festivalproducent.

Austrailien på gång

Finns det andra länder som är på gång?
- Vi har sex kortfilmer från Australien i år och det är ett gott tecken på att något håller på att hända. Alldeles för mycket film är för gullig. Vi vill ha ett brett spektra precis som på filmfestivaler för vuxna.
Förutom att det visas film så är det en mötesplats för unga filmintresserade under namnet Screen. Screen var nytt förra året och kommer att finnas även i år. Visste du att… Det visas totalt 98 filmer från 19 olika länder på årets festival. Fem olika priser kommer att delas ut. Av fredrik

Premiärer

En annan viktigt del av festivalen är finansieringsforumet där idéer kan diskuteras direkt med finansiärer.
- Några av dem som har varit med på finansieringsforumet dyker upp med film i år. Det är roligt att följa dem hela vägen, från idé till färdig film. Årets festival har i högre utsträckning lockat premiärer. Världspremiären för "Kenny begins" inledde festivalen och BUFF är även först med att visa oscarsbelönade "The Reader" som har biopremiär först senare i mars.
- Tidigare har branschen varit lite avvaktande när det kommer till premiärer hos oss men det är mer i år och det visar att de tror på oss och festivalen.

Publicerad 10 March 2009 03:00