HÅLLA TAL. Den perfekta bröllopsgästen får inte för sig att hålla ett tal spontant – det gör livet surt för toastmastern.

HÅLLA TAL. Den perfekta bröllopsgästen får inte för sig att hålla ett tal spontant – det gör livet surt för toastmastern.

Koderna bröllopsgästen bör känna till

Av
Christina Gaki

GÄSTEN. Ska du på bröllop för första gången och känner dig orolig för hur du ska bete dig? Då ska du läsa vidare.  
Bröllopskoordinatorn Tina Gustafsson som är aktuell med boken "Bröllop och Festdukningar" vet råd.
Finns det något som är helt fel gällande klädseln?
- Man ska alltid följa klädkoden på inbjudan. Och står det inget så är det inte fel att kontakta brudparet och höra efter. Vitt ska man undvika och även kläder som är alltför utmanande.
Vad ska jag köpa för gåva?
- Finns det en önskelista handlar man från den annars kan man utgå från kuvertavgiften och köpa något i samma prisgrupp.
Populärt är att ge bort upplevelser, många som gifter sig har redan två bohag och behöver inte så mycket saker. Ett bra tips som jag själv gett bort är tolv olika aktiviteter, en för varje månad. Det kan vara allt från fönsterputsning till barnvakt och den sista presenten får gärna vara något finare som ett restaurangbesök.
Något jag bör tänka på under middagen?
- Du konverserar med alla närmast dig och speciellt med din bordsdam/kavaljer. Oftast placeras förlovade par bredvid varandra och gifta par sitter åtskiljda. När värdparet skålar, nickar man först åt dem och sedan åt sina bordskamrater.
Kan jag hålla ett tal spontant?
- Det skulle jag inte rekommendera. Kontakta toastmastern istället så kan de förmodligen lägga in ditt tal i programmet.
Några vanliga fel som gäster brukar göra?
- Nej, det tycker jag inte. Det är inte mycket som kan gå fel egentligen, utom klädkoden då. Så blir du den perfekta gästen: Svara snabbt på inbjudan. En social person är inte samma sak som en pratkvarn, utan snarare någon som får andra att känna sig viktiga. De flesta lyssnar nämligen inte, utan väntar bara på att få säga sitt. Berätta om en misslyckad semester, istället för något superkul du varit med om - annars får din samtalspartner prestationsångest. Tänk på att gäspningar smittar av sig - det är festpsykologiskt farligt.
Är du nervös? Föreställ dig att alla omkring dig är fiender, då vågar du mer eftersom du struntar i vad umgänget tycker.
Källa: Festikettboken av Antonia Stackelberg & Camilla Von Otter.

Publicerad 04 March 2009 03:00

Startsidan just nu