INTRESSE. Per Johannessson och hans sambo Mona i Vollsjö har ett stort intresse för koi. Foto: Caroline Stenbäck

INTRESSE. Per Johannessson och hans sambo Mona i Vollsjö har ett stort intresse för koi. Foto: Caroline Stenbäck

”Koi är häftigare än guldfiskar”

Av
Caroline Stenbäck

VOLLSJÖ/RÖDA TRÅDEN. Fyra bassänger. 25-gradigt varmt vatten. Perfekt för ett dopp. Men här är det inte tal om något plurr för oss tvåbenta varelser. Här simmar nämligen Per Johannessons dyrbaraste hobby - koi - japanska fiskar.

Totte Myrberg lämnar över stafettpinnen i artikelserien Röda tråden, och frågan lyder: Vad är det som är så spännande med koi?
- Att bara ens försöka lära sig alla koisorter som finns är i sig en sport. Det finns fjorton grundvarieteter, (färger och mönster) av koi och med alla underavdelningar hamnar vi någonstans på drygt åttio olika. Sedan är det också en väldigt vacker fisk, säger Per Johannesson.

En slump från början

Han har tidigare sysslat mycket med hästar och tävlingsridning. Men det var 1999 som han och hans sambo Mona av en ren slump fick upp ögonen för den japanska fisken.
- Jag hade innan aldrig haft något akvarium. Att jag och Mona började med detta var en slump. Vi hade en damm som vi ville ha något vackert att stoppa i. Först funderade vi på guldfiskar, men när vi upptäckte de här fiskarna så var det givet, säger han och pekar på några av de största honorna som är cirka 70 centimeter lång.
- Det ger också så mycket mer emotionellt med större fiskar. Man kan urskilja dem som olika individer som har olika egenskaper.

Har tidigare odlat

Per har tidigare själv odlat koi då det tidigare inte var tillåtet att importera in fisken. När Jordbruksverket gjorde det tillåtet april 2007, valde Per att sluta odla.
- Det blev inte längre ekonomiskt lönsamt. Folk vill hellre ha fiskar från Japan än som är odlade i Vollsjö. Det låter inte lika häftigt.

Trots att ingen odling sker längre så är fiskeföretaget för Per och Monas fortfarande en stor hobby.
- Det är som andra intressen, man kan ha det väldigt enkelt eller så driver man det upp till en akademisk nivå. Och vi har väl gjort det, säger Per med ett skratt.

Frågan går vidare till: Margareta Ringheim i Öved: Hur kommer man på att bli dockteaterdirektör?

PER JOHANNESSON.

Ålder: 49 år. Bor: I Vollsjö, norr om Sjöbo. Familj: Sambon Mona och en son. Arbetar som: Musiklärare koifiskhandlare. Favoritfilm: Sagan om ringen- trilogin. Favoritmusik: Beror på vilket humör jag är på. Jag lyssnar på allt förutom modern r'n'b och dansband. Gör på fritiden: Spelar i ett gubbarockband. Det gör mig glad: När man lyckas få musikeleverna i skolan att överträffa sig själva. Det gör mig arg: Det blir jag sällan. Blir man arg, har motparten lyckats få en ur balans och det är negativt. Att reagera och engagera sig är däremot en annan sak. Okänd talang: Gillar att fuska på säckpipa (Great Highland Bagpipes). Person jag skulle vilja träffa: Toshio Sakai. För jag skulle vilja att han lärde mig mer om koi.

Publicerad 04 March 2009 00:15

Startsidan just nu