I sjöscoutkåren får alla vara med

"Sorgligt att man blir fotbollspensionär vid tretton!"

Av
Pauline Bengtsson

FALSTERBO. Att lära sig att ta hand om sig själv samtidigt som man lär sig att vara en god kamrat. På köpet kommer ledaregenskaper och kompisar för livet. Det är essensen av att vara en scout - på land eller till sjöss.Margareta Veber, mammaledig förskollärare till lille Truls, har varit sjöscout sedan hon var 8 år. En kompis skulle börja och Margareta hängde på.

- Jag kände mig hemma och tyckte att det var kul redan från början. Det är väldigt socialt och många av de som jag räknar till mina nära vänner är såna som jag lärt känna via Falsterbo sjöscoutkår, berättar Margareta som snart återvänder till Medelhavet med man och två barn för att under sommaren segla hem privata båten AnnaLisa från Barcelona.

Att vara sjöscout är en stor del av både hennes och kårkompisen Daniel Bjerkes liv. Trots åldersskillnaden faller sig umgänget avslappnat och naturligt.

- Ja, verkligen. Ålderskillnader är inget man tänker på inom scouterna. Alla behövs och man lär av de äldre. Och så får man ta mycket ansvar på ett positivt sätt redan i ung ålder, menar Daniel som varit en sjöscout sedan fosterlivet eftersom både mamma och pappa var ledare i Falsterbokåren.

Planera och delegera

Just att alla får vara med och ta ansvar och planera är två saker som både Margareta och Daniel trycker på i vårt samtal kring Margaretas köksbord.

- Jag tänkte på det häromdagen när jag läste en artikel om ungdomsfotbollen. Vid tretton är man idrottspensionär om man inte är tillräckligt bra. Det känns ju sisådär kul. I sjöscouterna och i scoutvärlden överhuvudtaget får alla vara med - och på lika villkor. Det är utvecklande både på ett personligt plan och i relationen till andra människor.

Många använder sina scouterfarenheter och tar med det i CV och i personliga brev till framtida arbetsgivare. Att ha scouterfarenhet innebär oftast att du vet att ta ansvar, planera och att delegera uppgifter. På frågan om man måste bli en fena på att segla skrattar både Margareta och Daniel:

- Nej, det behöver man inte men de flesta vill lära sig. Så är man intresserad av att bli en bra skeppare så lär man sig det och vill man inte kan man bara hänga med och ta ansvar för annat. Det finns inga tvingande moment i att vara scout.

Storläger

Sjöscouterna Falsterbo arrangerar och deltar även i "vanliga" scoutläger med blå skjortor och lägereldar. Det senaste lägret 2008 drog 20 000 scouter och hölls i Rinkaby utanför Kristianstad.

- Det är hur häftigt som helst. Det är en sådan gemenskap och alla åldrar deltar. Mina barn är ännu för små, man ska vara åtta år fyllda för att få bli medlem, men min dotter Matilda är redan "en i gänget" och längtar efter att få hänga med de stora tjejerna.

Publicerad 01 March 2009 03:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen