"Italien och Spanien - här kommer vi"

Nio kockelever från Eslöv på väg mot drömpraktiken

ESLÖV. Två lärares intresse för naturligt producerad och tillagad mat styrde dem mot Italien och Piemontedistriktet för fem år sedan. Av den utflykten blev ett praktikprogram för deras elever, blivande kockar på Salliusgymnasiet i Eslöv.

Snart ger sig nio blivande kockar av till Italien och Spanien. Där väntar tio veckors tuff praktik på restauranger och hotell.

Det är elever som går sista terminen på Salliusgymnasiets hotell- och restaurangprogram i Eslöv som tack vare några lärares gemensamma initiativ kan skaffa sig värdefull erfarenhet i utlandet.

Treårig
- Gymnasieutbildningen är treårig. Vi har närmare femtio elever per årskurs. Eleverna har praktik utanför skolan både under det andra och tredje året, berättar yrkesläraren Lana Perico. Den verkliga utmaningen blir sista terminens praktik då eleverna får välja om de ska testa utrikes krogar eller svenska.

Hon är ena halvan av den lärarduo som tack vare gemensamt intresse för "Slow Food" tog dem till Italien och Piemonte-distriktet för snart fem år sedan.

Fjärde året
- När vi ändå gästade distriktet passade jag och kollegan Jan Billgren på att undersöka möjligheterna för våra elever att få praktisera på restauranger och hotell i området, berättar hon.

När sju elever reser till Italien i början av mars är det fjärde året i rad som de hälsas välkomna till restaurangerna och hotellen som ställer upp med gratis kost och logi åt eleverna - som i gengäld får jobba för fullt i köken.

Två av praktikplatserna har för övrigt var sin stjärna i Guide Michelin.

Spanien
I år utvidgar man praktikmöjligheterna med en krog på spanska Teneriffa dit två elever reser. Nästa år hoppas man komplettera med praktikplatser i Frankrike.

- Vi släpper inte dem vind för våg utan finns på plats under introduktionsveckan. Men omställningen för eleverna blir ändå mycket stor, säger Lana Perico.

- Var och en får reda sig själv på respektive ort och hanka sig fram på de språkkunskaper de har. Tufft men lärorikt. Det där med åttatimmars arbetsdag fem dar i veckan kan de glömma och det är de väl medvetna om innan de reser iväg.

Karriär
- Jag har läst lite italienska så jag tror det kommer att gå bra med språket, säger kockeleven Sandra Blomquist. Jag tar gärna ett jobb utomlands efter att jag tagit studenten i juni.

Några problem med spanskan lär inte hennes klasskamrat Rodrigo Sanchez Romero få. Han är född i Sverige men mor och far kommer från Chile och pratar flytande spanska.

- Jag har inget emot att fortsätta karriären på Teneriffa eller spanska fastlandet, säger han.

HÄR ska eleverna jobba (klicka på namnen)

Teneriffa

Italien

Tiboldi
Conti Roero
Lo e Luna
Albergo dell'Agenzia
Operti 1772

-

KOCKAR. Snart är det dags för de blivande kockarna Rodrigo Sanchez Romero och Sandra Blomquist att bege sig till Teneriffa respektive Italien för tio veckors utlandspraktik. Foto: Privat

KOCKAR. Snart är det dags för de blivande kockarna Rodrigo Sanchez Romero och Sandra Blomquist att bege sig till Teneriffa respektive Italien för tio veckors utlandspraktik. Foto: Privat

-

PRAKTIKANTER. Åtta av nio utlandspraktikanter från Salliusgymnasiet. Från höger Rodrigo Sanchez, Eslöv, Sandra Blomquist, Eslöv, Emil Zentio, Örtofta, Matilda Branning, Hörby, Jessika Svensson, Hörby, Sandra Oddsson, Örtofta, Katarina Johnsson, Eslöv och Christopher Nilsson, Örtofta. Niclas Westlak, Eslöv, saknas på bilden. Foto: Privat.

PRAKTIKANTER. Åtta av nio utlandspraktikanter från Salliusgymnasiet. Från höger Rodrigo Sanchez, Eslöv, Sandra Blomquist, Eslöv, Emil Zentio, Örtofta, Matilda Branning, Hörby, Jessika Svensson, Hörby, Sandra Oddsson, Örtofta, Katarina Johnsson, Eslöv och Christopher Nilsson, Örtofta. Niclas Westlak, Eslöv, saknas på bilden. Foto: Privat.

Publicerad 16 February 2009 10:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen