Varning för hemgjorda tatueringar

Tatuerare slår larm: Illa gjorda med risk för infektion

Av
Susanne Gyllenlöf

TATUERINGAR. Att tatuera sig blir allt populärare, vilket innebär att väntetiderna i de etablerade tatueringsstudiorna sträcker sig uppemot ett halvår. Dessutom sjunker åldrarna på dem som vill gadda sig. Två anledningar till att hemtatuerarna har fått ett uppsving. Men konsekvenserna kan vara förödande. - Det kommer i princip in någon varje vecka som har låtit tatuerat sig hos en hemmatatuerare, vilket är en markant ökning sedan jag började, säger Ozzy Hjorthagen, tatuerare på House of Pain i Helsingborg som har varit i branschen i fem år.

Akut sjukhusbesök

Tatueringar är en livslång utsmyckning och förutom att han ser många dåligt gjorda exemplar med fula ärrbildningar och utflutna linjer som följd vill han varna för de betydligt allvarligare koncekvenserna de kan föra med sig.
- I en hel del av fallen är tatueringarna infekterade, ibland tämligen kraftigt med stora variga sår. Några har till och med varit så allvarliga att jag rekommenderat ett akut besök på sjukhuset.
Ozzy Hjorthagen menar att det är bristen på hygien som spökar.

Minst 40 000

- Jag har hört om folk som kokar nålarna och använder dem flera gånger. Nålar är alltid engångsmaterial och sterilisering i autoklav är ett krav för resten av utrustningen. Jag tvivlar på att en hemtatuerare har råd med en autoklav, de går nämligen på minst 40 000 kronor.
Snabbt och billigt brukar enligt Ozzy Hjorthagen vara anledningarna till att hemmatatuerarna har sysselsättning. Han känner till ett par stycken i Nordvästskåne och de blir ständigt fler.
- Det är enklare att få tag på utrustning i dag. Det säljs så kallade startpaket på Internet. Många tror att det bara är att köpa och köra men förutom att de mesta är billigt skräp så vet inte folk hur maskinerna ska ställas in.

Eftertraktad maskin, men långt ifrån alla kan hantera den. Foto: Susanne Gyllenlöf

Eftertraktad maskin, men långt ifrån alla kan hantera den. Foto: Susanne Gyllenlöf

Får snällt vänta

Något som ytterligare spär på problemet är att de flesta vill ha stora tatueringar i dag så av dem som kommer till Ozzy Hjorthagen för att täcka en hemmagjord tatuering är det bara runt hälften han kan tillfredställa.
- Många är helt enkelt för stora. Och det är sällan man kan välja det man vill ha, det får istället bli vad som fungerar.
Ännu värre är det för de minderåriga som inte helt ovanligt tatuerat in sin pojk- eller flickväns namn.
- De får snällt vänta tills de fyller 18, för innan dess blir man inte tatuerad i en seriös studio.

Visste du att...

… dåligt steriliserad tatueringsutrustning kan ge upphov till allergier, infektioner och blodsjukdomar som hepatit och hiv.

Publicerad 05 January 2009 16:36

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen