Rosmari återskapar 250-åriga riksdagsprotokoll

”Att fuska till det så det ser äkta ut – det är sånt jag kan”

Av
Markus Celander

RIKSDAGSREKVISITA. Det tog henne nästan 60 timmar att tillverka de två stora pergamentklädda böckerna - kopior av 250 år gamla protokollsamlingar från ståndsriksdagen.
- Jag använde kaffe, säger rekvisitamakaren Rosmari Andersson från Limhamn.

I maj 2008 fick Rosmari Andersson ett mejl från Nina Sjöberg på riksdagens arkiv.
- Hon hade av en slump klickat sig in på min hemsida där jag berättar om min sidosyssla som barnkalasarrangör, berättar Rosmari.

Slumpens vägar

Nina Sjöberg uppe i Stockholm var dock inte intresserad av barnkalasarrangemang nere i Malmötrakten. Hennes uppmärksamhet var fokuserad på en liten bisats hon råkat snappa upp på hemsidan. Rosmari Andersson ler över slumpens vägar.
- Där nämner jag att jag även är rekvisitamakare, och vid det tillfället var det just en sådan Nina sökte.

Lämnar aldrig arkivet

I riksdagens arkiv finns bland annat handskrivna ståndsprotokoll från 1700-talet. Dessa värdefulla men ömtåliga texter är inbundna i stora, tjocka årsböcker som aldrig lämnar arkivet på grund av skade- och stöldrisken.
Riksdagsförvaltningen ger förvisso ut kopior av årsböckerna i bokformat - då i en "normal", lätthanterlig storlek. Ansvarig för denna utgivning när det gäller just 1700-talsprotokollen är Nina Sjöberg, som dock tyckte det var synd att allmänheten aldrig fick se de grandiosa, vackra originalen. Lösningen blev att anlita Rosmari Andersson till att göra två kopior som riksdagen kan visa upp på mässor och utställningar.

Alla prylar verkar bli mindre med tiden, så även böcker. Nina Sjöberg från riksdagens arkiv med Rosmari Anderssons jättelika replika av ståndsprotokollsamlingar från 1700-talet. Den lilla boken är nyutgåvan som riksdagsförvaltningen ger ut.
Foto: Privat

Alla prylar verkar bli mindre med tiden, så även böcker. Nina Sjöberg från riksdagens arkiv med Rosmari Anderssons jättelika replika av ståndsprotokollsamlingar från 1700-talet. Den lilla boken är nyutgåvan som riksdagsförvaltningen ger ut. Foto: Privat

18 centimeter tjock

Den första kopian blev klar och överlämnad i oktober då den ställdes ut i riksdagens monter på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.
Den andra, som levereras i början av januari, färdigställde Rosmari strax innan jul.
Båda böckerna har en yta i centimeter av 35,5 gånger 25,5 och tjockleken är 18 centimeter respektive 15.
Till pärmarna har Rosmari använt cellplast.
- Jag har aldrig sett någon originalbok i verkligheten, men eftersom de sägs vara tyngre än mina kopior så antar jag att deras pärmar är av trä.

Använde kaffe

Precis som på originalen är kopiornas pärmar klädda i pergament, vilket inte var det lättaste för Rosmari Andersson att uppbringa år 2008 e.Kr.
- Jag fick leta i flera veckor, men till sist hittade jag ett garveri uppåt landet.
Att sedan få böckerna att se ut som skrynklade, gulbrunfläckade och lite fuktskadade 250-åringar löste hon bland annat med hjälp av kaffe.
För att tänka klarare?
- Nej, jag hällde det över böckerna.

Rosmari Andersson koncentrerad på bokbinderi.
- Bokbinderi verkar vara populärt. Jag tänkte gå en kurs i Lund i höstas, men den var fullbokad, säger Rosmari, som i stället lärt sig genom att läsa böcker i ämnet.
Foto: Markus Celander

Rosmari Andersson koncentrerad på bokbinderi. - Bokbinderi verkar vara populärt. Jag tänkte gå en kurs i Lund i höstas, men den var fullbokad, säger Rosmari, som i stället lärt sig genom att läsa böcker i ämnet. Foto: Markus Celander

Har fullt upp

Rosmari Andersson är småbarnsmamma, lågstadielärare, barnkalasföretagare samt rekvisitamakare.
Hur hinner du med allt?
- Jag har ju fullt upp. Kvällar och helger går åt, men rekvisitamakeriet känns aldrig som någon uppoffring - det är så fruktansvärt roligt, säger Rosmari Andersson och ser lite pillemarisk ut.
- Att fuska till det så det ser äkta ut - det är sånt jag kan.

Visste du att ...

... ståndsriksdag i Sverige hölls mellan 1436 och 1866. ... stånden var präster, adel, bönder och borgare.

Publicerad 03 January 2009 12:35

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen