Rätt insikt i tiden

Av
Iva Maasing

MOTOR. Det är några biltillverkare som har insett hur man får extra pluspoäng i media och hos politiker nu i koldioxidjaktens tidevarv. Jo, genom att stoppa in en eller flera hybrider i försäljningsprogrammet. Detta oavsett om man redan har snålställda dieselmotorer som släpper ut mindre koldioxid än hybriderna vid normal körning.  
Två som har denna insikt är japanska Honda och Toyota. Med första generationen av hybriden Toyota Prius lanserad 1997 och första versionen av hybriden Honda Insight presenterad 1999. I det här sammanhanget får vi dock inte glömma att det var tyska Audi som kom med världens första serietillverkade hybridbil, nämligen den 1996 lanserade A4 Duo, som dock inte lockade några köpare och strax försvann.

Slankare och elegant

Den nu presenterade, andra generationen av Honda Insight ser ut som en slankare och elegantare variant av dagens Toyota Prius. Precis som Prius har den en femdörrs kombisedan-kaross med lägsta möjliga luftmotstånd. Alltså en kaross med samma aerodynamiskt effektiva form som den inte längre tillverkade Audi A2. Vars dieselmotor nöjde sig med minimala 0,3 liter per mil, resulterande i det otroligt låga koldioxidutsläppet 81 gram per körd kilometer. Honda Insight är en så kallad mildhybrid, som till skillnad från fullhybriden Toyota Prius inte kan köras flera kilometer enbart med elmotorn.
Det betyder att elmaskinen och batterisystemet är enklare och lättare än på Prius varför bilen kommer att kosta mindre. Själva elmaskinjen är en vidareutvecklad version av Hondas "elektriska svänghjul", kallat IMA (Integtrated Motor Assist), som i flera års tid använts på en version av Honda Civic Sedan.

Som en hjälpmotor

När man ska starta eller accelerera fungerar den vid svänghjulet placerade elmaskinen som en hjälpmotor, när man bromsar arbetar den som en generator och omvandlar en del av bilens rörelseenergi till elström, som laddar batterierna.

Publicerad 02 January 2009 03:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen