Nya lagar att leva upp till

Av
Susanne Gyllenlöf

NYORDNING. Dyrare tv-tittande och kostsammare studielån, svårare att göra reseavdrag och hårdare tag vid idrottsarrangemang. Men i gengäld sänkt skatt, mindre bidragsfusk och ökade möjligheter att hyra ut sin bostad i andra hand.

Utöver nyårslöftena får vi svenskar även en rad nya lagar och förordningar att leva upp till det här året. Och de innebär spridda skurar mellan det som påverkar oss och vår plånbok positivt och det som drabbar oss negativt. Här är några av dem.

Tv-licensen höjs med 44 kronor per år till 2076 kronor.

Studielånen blir dyrare eftersom räntan på lånen höjs från förra årets nivå 2,1 procent till 2,5 procent.

Beloppsgränsen över avdrag för resor mellan bostaden och arbetsplatsen höjs från 8 000 till 9 000 kronor per år.

Huliganer får det tuffare i år, för i syfte att stärka skyddet mot brottslighet och öka säkerheten under idrottsarrangemang får nu även polisen befogenhet att gå till åklagare för att få störande besökare portade från arenorna. Ett initiativ som tidigare bara har kunnat tas av idrottsorganisationerna. Dessutom införs förbjud mot att beträda spelplanen eller att kasta in föremål på den. Även innehav och användande av fyrverkeripjäser på läktarna förbjuds. De nya reglerna träder i kraft den 1 april i år, lagom till den Allsvenska fotbollspremiären.

För att även sätta käppar i hjulet för bidragsfuskare får svenska myndigheter, som Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan större möjligheter att byta information med varandra.
För att stimulera arbetsutbudet och få fler i arbete sänker regeringen skatten för förvärvsarbetare. Det enligt principen att låg- och medelinkomsttagare får en lägre skattelättnad i förhållande till sin lön än vad höginkomsttagarna kommer att få.

Även ålderspensionärerna får känna på ett större klirr i kassan genom skattelättnader. Särskilt gynnsamt ska det bli för de med lägst pensioner.

För den om vill hyra ut sin lägenhet på grund av en längre utlandsvistelse får nu större möjligheter eftersom hyresnämnden kunna ge tillstånd till det.

Läs mer

Alla de nya lagarna och förordningarna finns i sin helhet på www.regeringen.se.

Publicerad 02 January 2009 11:34

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen