Nu svänger det om Brita igen

Tog upp sångkarriären vid 71

MUSIK. Sången har alltid varit viktig för Brita Sonnerup. Men under lång tid kände hon sig tvungen att hålla tyst. Vid 71-års ålder började hon sjunga igen och nu har hon sin egen jazzkvartett.

- Det är aldrig för sent att göra något man verkligen vill, säger Brita Sonnerup eller Brita Sonne som hon kallar sig som artist.

Vi träffas på Tuppen, en lunchrestaurang och mötesplats för pensionärer, där Brita snart ska ge konsert tillsammans med sitt band. Dagen före har gruppen haft ett gig på en krog i Kirseberg och ytterligare engagemang finns inplanerade.

Lyssnade på jazz i radio

Hon är uppväxt i en musikalisk familj och fastnade i tonåren för jazz. Via radio Luxemburg lyssnade hon på jazzens stora och Billie Holiday blev snart en favorit.

Hon deltog i en talangtävling och fick uppträda på Liseberg och hade senare spelningar både i Skåne och i Tyskland med olika konstellationer. Men sjungandet var förenat med komplikationer.

- Jag gifte mig som 19-åring med en man som inte tyckte om att jag sjöng. Till slut ställde han ett ultimatum att jag fick välja mellan honom och sången. Våra barn var små då och jag kände att jag inte hade något val. Vi hade många bra år, men han var gammaldags och tyckte att kvinnan inte skulle göra något väsen av sig.

Skiljde sig och började sjunga

När Brita på 1990-talet skiljde sig började hon fundera på att ta upp sången igen. Det dröjde några år, men så 2001, tog hon kontakt med en sångpedagog.

- Jag hade mycket hjälp av henne och fick bättre sångteknik. Men det var inga problem med rösten och att börja sjunga igen efter så många år.

Nu njuter Brita av att få utöva sin passion och ger konserter dels med sin egen grupp "Brita Sonne kvartett", dels med Les garcons des jazz på La Couronne i Malmö varje fredag.
- Flera har sagt att min röst blir bättre och bättre. Så vem vet - kanske är jag på topp när jag är 90?

Publicerad 18 December 2008 03:00