God och vacker kaka med saffran

Av
Ann Lagerwall

JULGOTTER. Till julen hör såklart även lite godis och bakverk. Förföriskt god och väldigt vacker är "Saffranstigerkaka" från ViktVäktarna som innehåller både russin, kakao och saffran. Här finns också ytterligare ett mumsigt recept, nämligen "Chokladkola" med smak av vanilj.
- Det är väldigt trevligt att baka sina egna julkakor och göra sitt eget julgodis. Precis som med julmaten i övrigt är dock det bästa att göra medvetna val kring vad vi äter i samband med julhelgen för att kunna må så bra som möjligt, menar Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på ViktVäktarna.
Saffranstigerkaka 15 skivor
4 POINTS värde per skiva
Ingredienser:
125 g margarin
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 dl russin
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl gräddfil
1 msk kakao
1 paket saffran
Gör så här:
Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och russin i en skål. Rör ner det, gräddfil och margarin i äggsmeten. Dela smeten upp smeten i två skålar. Blanda ner kakao i den ena skålen och saffran, utrörd i lite vatten, i den andra. Varva choklad- och saffranssmet i en smord och bröad 1 1/2 liters form med hål i mitten. Dra med en gaffel genom smeten så att den blir tigerrandig. Grädda i ugn 175o på nedersta falsen i cirka 50 minuter.
Chokladkola 50 stycken
 
1,5 POINTS värde per kola
 
Ingredienser:
 
3 dl vispgrädde
 
50 g margarin
 
3 dl strösocker
 
1 1/2 dl ljus sirap
 
1/2 dl kakao
 
1 ½ msk vaniljsocker
 
Gör så här:
 
Blanda alla ingredienserna i en stor tjockbottnad kastrull. Smält på högsta värme, rör om ordentligt. Fortsatt koka på medelhög värme, rör någon gång då och då. Smeten pöser upp rejält, men skall inte koka över. När smeten börjar sjunka och tjockna rör så att det inte fastnar i botten. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är 10-15 min. Ju större gryta desto fortare går det. Gör kulprovet, klicka ner lite av smeten i kallt vatten och forma till en kula. Låt det annars koka vidare en stund. Klä en form 16 x 20 cm med aluminiumfolie och smörj det med olja. Häll upp smeten, låt det svalna och stelna i rumstemperatur. Skär med vass kniv ut fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper.

GOTT. Chokladkola medvaniljsmak från ViktVäktarna.

GOTT. Chokladkola medvaniljsmak från ViktVäktarna.

Publicerad 18 December 2008 03:00