Elmätare till hemlån på biblioteket

Ett enkelt och billigt sätt att ta reda på hur mycket energi du förbrukar

Av
Mikael Öhrn

ENERGI. Har du undrat över hur mycket energi som din PC eller ditt kylskåp drar? Nu behöver du inte längre fundera. På Landskrona stadsbibliotek kan du låna hem en elmätare och se efter själv hur mycket el som det går åt där hemma.

En elmätare som du kopplar mellan eluttaget och stickkontakten finns nu att låna hem på biblioteket. På ett enkelt och kostnadsfritt sätt kan du nu se över din elförbrukning. Ett antal elmätare finns tillgängliga på huvudbiblioteket i Landskrona och dessutom finns det en per filial.
- Jag tyckte att det var en rolig idé. Jag har själv suttit och funderat på hur mycket el pc:n egentligen drar. Nu har jag dessutom satt upp en julgransslinga där ute. Hur mycket ström drar den? Säger Calle Sundewall som är bibliotekarien som kläckte idén i Landskrona.

Folk står i kö

Han tog kontakt med Teknik- och byggnadskontoret, som samtidigt var i färd med att ta kontakt med biblioteket. Landskrona är nämligen inte pionjärer med att ha elmätare till hemlån.
- De finns på ett par bibliotek till, bland annat i Ängelholm, där det blev en jättesak. Folk står i kö för att låna dem.
Vill du låna en elmätare får du låna hem den i en vecka. Finns det ingen inne för tillfället kan du reservera den, precis som du gör med en vanlig bok.

Publicerad 18 December 2008 16:50