Barndom på Värnhem inspirerade till bok

Bengt Andersson har sammanställt materialet

HISTORIA. Spårvagnar, polisbilen "Svarta Maja", ett gigantiskt spritbränneri, tändsticksfabrik och margaringbolag. Allt detta är pusselbitar som hör till Värnhems historia. Bengt Andersson har samlat bilder och dokument från kvarteren kring Grangatan där han växte upp.

Bengt Andersson har bott i Malmö i nästan hela sitt liv. Han har varit egen företagare och drivit både reklamfirma och mattvätt. Men för tre år sedan flyttade han till Höör.

- I stan är det lätt att sysselsätta sig, på landet är det inte det. Jag var tvungen att göra något vettigt och tog upp min skulptering igen. Sen kom jag på det här med boken. Det har skrivits mycket om andra delar av Malmö, men livet och händelser kring Värnhem har ingen riktigt intresserat sig för.

Letat bilder

Boken "Värnhem och Rörsjöstaden runt östra Malmö" är fylld av bilder från svunna tider. Bengt Andersson har letat i privata album, arkiv och hos bildbyråer. Texterna berättar om människor som bodde i kvarteren, om butikerna och industrierna, om byggnader som finns kvar och om dem som blivit rivna.

Ett exempel är Dahlgrenska stiftelsen, en slottsliknande byggnad som låg på den plats där Rörsjöns idrottsplats numera finns. 1978 revs huset.
- Det är en stor skandal, säger Bengt Andersson och stryker med handen över ett uppslag där flera andra numera rivna byggnader märkts ut.

På Fregatten vid Värnhemstorget. Förr var lokalen en kaffestuga (Café Värnhem) där inget starkt serverades.

På Fregatten vid Värnhemstorget. Förr var lokalen en kaffestuga (Café Värnhem) där inget starkt serverades. "Då hade man kvartern i innerfickan". Här samlades Bengt Andersson och hans kompisar på lördagar innan de begav sig till Folkets park för att dansa. Foto: Cecilia Lindberg

Resterna av Rörsjön

Mitt emot Rörsjöparken, där Frans Suellsgymnasiet ligger nu, minns Bengt Andersson "Ängarna" ett stort grönområde - resterna av Rörsjön - där han lekte som barn. I Rörsjöparken fanns en lektant som såg till att aktivera barnen. Men Bengt Andersson är egentligen ingen nostalgiker.

- De flesta kvarter håller kvar stilen. Det är bättre nu på många sätt. Det är modernare. Östra förstadsgatan är riktigt fin. Men det var mer måleriskt förr.

Bengt Andersson har bekostat boken själv och i dagarna anländer den från tryckeriet.
- Jag ville göra det på mitt sätt, förklarar han.

… Visste du att

… flera kända personer har växt upp eller bott en period kring Värnhem. Artisten Git Gay, sångaren Kaj Borgstrand, poeten Gabriel Jönsson, författaren Björn Ranelid, orkesterledaren Sixten Erling samt författaren och skådespelaren Hasse Alfredsson är några av dem.

Publicerad 10 December 2008 03:00