Med hästens tänder som yrke

Av
Sara Hängsel

DJURLIV. Hon är arkeologen som ska utbilda sig till hästtandvårdare.
- Likheten mellan yrkena är att man jobbar fysiskt och utomhus. Och man kan väl säga att jag har studerat hästtänder innan, jag har ju grävt upp en hel del, säger Ingela Kishonti och skrattar.

Intresset för hästar har alltid funnits där. På gården i Saritslöv utanför Skurup har hon två islandshästar och en shetlandsponny. Men det är alltså som arkeolog hon har jobbat de senaste 14 åren.
- Det har kommit en nedgång inom arkeologi, och nu i dagarna blev jag också av med mitt jobb. Men eftersom jag sett nedskärningarna komma successivt började jag fråga mig själv vilka mina andra stora intressen är. Jag har sett det som en möjlighet att göra något nytt, säger hon.
Svaret är hästar. I januari korsar hon Atlanten och beger sig till USA för en fyra veckor lång utbildning i hästtandvård.
- I Sverige finns det mellan fem och tio som har en liknande utbildning som den jag ska gå. Det är svårt att få tag på kunniga personer. Visst finns det duktigt folk, men köerna till dem är väldigt långa.

Kan påverka matsmältning

Eftersom hästarnas tänder växer fram tills de är runt tio år gamla kräver de regelbunden vård.
- Hästar i vilt tillstånd tuggar upp till 16 timmar per dygn. De får en relativt jämn nedslitning på tänderna. För tamhästar är det svårare eftersom de blir utfodrade tre, fyra gånger om dagen, säger hon.
Det kan bildas kanter, hakar eller en ojämn skarphet på tänderna som ger sår i munnen.
- Förutom att hästen får ont kan det leda till att den inte kan tillgodogöra sig näringen från sitt foder. Matsmältningen börjar redan i munnen, säger hon.
Företaget Hippodental är redan startat. När Ingela Kishonti i mitten av februari återvänder till Sverige hoppas hon kunna sätta igång direkt.
- Jag är mer nervös över att ha ett eget företagare än över själva hästjobbet, säger hon och tillägger:
- Man märker att hästföretagande är på framgång. Även på regeringsnivå har de förstått vilken industri det är. Man ser allt mer på det som något professionellt. Så var det inte för tio år sedan.

Visste diu att

Hästar kan precis som människor ha över- och underbett. Överbett är vanligast. Andra tandproblem hästar kan drabbas av är så kallad vargtand. Det är en tand som sitter strax framför kindtänderna, och kan ge hästen problem när den har ett bett i munnen. Då måste tanden slipas ner eller tas bort. I dag är det vanligt att hästtandvård utförs av veterinärer.

Publicerad 01 December 2008 10:40

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen