Hem ljuva hem

"Tulle" tillbaka i Bunkeflofotbollen

Av
Markus Celander

ÅTERKOMST. Trots ett råfuktigt novembermörker skiner Ingvar Nilsson som en sol medan han låser sin cykel utanför klubblokalen på Ola Brorssons väg. Den förlorade sonen är ju tillbaka i Bunkeflofotbollen efter en sex år lång exil.

Fem minuter senare, efter att ha satt på kaffe och rotat fram några kokosbollar, slår han sig ner i soffan bredvid Andreas "Tulle" Thulin - en gång i tiden notorisk målspottare i Bunkeflo IF.
Häromdan skrev "Tulle" på för Bunkeflo FF och det är därför Ingvar Nilsson är glad - som tränare för laget har han redan fått årets julklapp.

Grät i omklädningsrummet

Djupledsanfallaren "Tulle" har hunnit bli 34 år gammal och konstaterar att han inte är så snabb längre. Men målsinnet verkar vara i behåll - han gjorde till exempel 27 mål för Tomelillaklubben Spjutstorp säsongen 2007 och i Bunkeflo FF:s nyss färdigspelade internturnering Novemberspelen öste han in mål.
Anledningen till att "Tulle" för sex år sedan krängde av sig Bunkeflo IF-tröjan och inledde sin fotbollsodyssé runt Skåne är egentligen en sorglig historia: det skar sig rejält mellan honom och Bunkeflo IF:s dåvarande tränare Bosse Augustsson, som krävde en satsning - "Nu är vi i division 2!" - som "Tulle" inte mäktade med på grund av tre barn och jobb att sköta.
- Det blev ett jäkla liv i omklädningsrummet på Brovallen, minns Ingvar Nilsson.
Som hjälptränare åt Bosse Augustsson försökte han få denne att tänka efter - "Tulle" var ju lagets kanske viktigaste spelare - en genuin målgörare.
- Men två starka viljor som möts … nej, det gick inte. "Tulle" tog sitt pick och pack och stack och kvar i omklädningsrummet stod jag och spelarna och grät.
- Ja, jag var själv helt förstörd, säger "Tulle". Min tanke var aldrig att sluta. Mitt hjärta har alltid varit i Bunkeflo IF.

Ingvar Nilsson, tränare i Bunkeflo FF, (till vänster) gläds över att ha Andreas

Ingvar Nilsson, tränare i Bunkeflo FF, (till vänster) gläds över att ha Andreas "Tulle" Thulin i laget. Foto: Markus Celander

Offensiv spelare

Att kliva ner i banan på ålderns höst - så som de flesta andra spelare gör - finns inte för "Tulle".
- Jag är en offensiv spelare, konstaterar han. Kan inte spela på annat sätt.
Ingvar Nilsson nickar instämmande; i mer än två decennier, sedan tiden som ledare i Bunkeflo IF, har han följt "Tulles" framfart på de skånska fotbollsplanerna.
- "Tulle" är samma spelare nu som innan - bollen ska in i mål bara, konstaterar Ingvar, som knappt ens kan tänka tanken på en defensiv "Tulle".
- "Tulle" vill alltid försöka dra en gubbe, och det är okej som anfallare - ibland lyckas det, ibland inte.
- Problemet är att han skulle bete sig precis likadant längst ner i banan, och misslyckas han med att dra gubben där nere så lär ju konsekvenserna bli jättejobbiga.

Nummer nio

På höger överarm har "Tulle" tatuerat siffran nio. Det är hans tröjnummer, och att få detta nummer har under alla år varit den första punkt han diskuterat med klubbarna som velat ha hans namnteckning.
- Man är väl skrockfull, men det var värre när jag var yngre, säger "Tulle", som inte vet varför just siffran nio är så viktig - han påstår att grejen med tröjnumret numera bara är en principsak.
Men vid ett tillfälle i karriären blev det faktiskt lite annorlunda med det där tröjnumret. Efter kivet med Bosse Augustsson gick "Tulle" till Limhamns IF.
Sin vana trogen öppnade han förhandlingarna med att kräva nummer nio - problemet var bara att spelaren med detta nummer vägrade släppa det ifrån sig. Lösningen blev att Limhamns IF tvingades beställa en tröja åt "Tulle" med nummer 99 på ryggen. Men det numret funkade också bra, medger "Tulle".
- Mitt första år där gick vi upp i trean, och året därpå, 2004, var vi nära att kvala upp till tvåan.

"Svallrat för pappa"

Förhandlingarna med Bunkeflo FF blev dock inga problem när det gäller tröjnumret. Ingvar Nilsson:
- Jag tog upp det med "Steken" (Stefan Nilsson, reds anm.) som har det numret. Han drog länge på det, men sa sedan att det var okej - "Tulle" kunde ta numret.
"Tulle" börjar garva.
- "Steken" kom fram till mig och sa: "Jaha … du har skvallrat för "pappa" att du vill ha nian?"
Cirkeln är sluten. "Tulle" är hemma igen.

Andreas "Tulle" Thulin

Ålder: 34 Klubbar: Bunkeflo IF (81-91) Kirseberg IF (92) Malmö FF (92) Bunkeflo IF (93-95) Husie IF (96) Bunkeflo IF (97-03) Limhamns IF (03-04) Oxie IF (05-06) Spjutstorps IF (07) Kävlinge GIF (08) Bunkeflo FF (08-)

Publicerad 01 December 2008 15:30

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen