Rekordmånga förlossningar - högsta siffran under 2000-talet

NYFÖDDA. Sommaren må vara över men det är fortfarande högtryck uppe på Helsingborgs lasaretts förlossningsavdelning. Så många barn som det har fötts hittills i år har inte sett dagens ljus sedan baby boomen i början på 90-talet.

- Under augusti månad har vi haft nästan 300 förlossningar och det är väldigt mycket på en månad. Under de senaste månaderna har vi haft nästan 900 förlossningar och det är en mycket stor siffra. Det är betydligt mer än vad vi har haft innan, säger Leif Matthiessen överläkare på förlossningen på Helsingborgs lasarett.

Stor ökning

Hittills i år har det fötts 2 031 barn på Helsingborgs lasarett och även om förlossningskurvan under hösten kommer att gå svagt nedåt så blir helåret en ökning.
Någonstans mellan 3 300 och 3 400 barn förväntas att förlösas totalt under året. Det är drygt 140 fler barn än förra året och en siffra som är betydligt större än när vi gick in i det nya millenniet.
- Sedan år 2000 har vi ökat förlossningssiffran med nästan 1 000 barn per år, säger Leif Matthiessen.
Att det föds fler barn under det första halvåret har en lika enkel som logisk förklaring.
- Så här har det alltid sett ut. Folk gör vad de gör på sommaren och därför blir det en massa barn på vårkanten, så enkelt är det. Värmen styr hormonflödet.

Hänvisning till annan ort

Fler förlossningar innebär ett ökat tryck på förlossningsavdelningen, något som fått som resultat att vissa gravida som skulle ha fött i Helsingborg har fått hänvisas till annan ort.
- Som det ser ut nu går vi på knäna en dag som idag. Idag ser det ut som om vi inte kan ta emot om det kommer någon nu. Då får vi hänvisa till Lund, Malmö, Ystad eller Kristianstad till det sjukhus som har bäst möjlighet att ta emot, säger Suzanne Lindström legitimerad barnmorska på Helsingborgs lasarett.
En annan effekt av de höga födelsetalen är att rundtursvisningen på avdelningen har fått ställas in under sommaren, personalen har helt enkelt inte räckt till. Något det nu finns förhoppning om att snart kunna börja med igen.
- Det är alltid pengarna som tryter. Vi fick dra in på visningarna eftersom vi inte hade personal. Vi ska försöka återuppta visningarna till hösten, men vi måste tillgodose de som redan ligger här först, säger Birgitta Hartford, teamchef på förlossningen.

Publicerad 01 September 2008 12:30

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen