Vanligt att barn flyger på egen hand

Av
Amanda Bergergård

RESOR. Det blir allt vanligare att barn får resa på egen hand. Flygbolagen tar till olika åtgärder för att göra resan så säker och smidig som möjligt.
 
Hur gammal man måste vara för att få åka utan en vuxen varierar beroende på vilket flygbolag man åker med. Vanligast är dock att barnet måste vara minst fem år fyllda.
Flygbolagen har olika meningar om hur länge man betraktas som barn och behöver tillsyn. Åldern ligger vanligtvis mellan fem och elva år. Men man kan som 12-åring själv bestämma om man vill resa som UM (unaccompanied minor) eller vanlig resenär. Denna tjänst måste bokas i förväg hos flygbolaget.
Aldrig utan uppsikt SAS erbjuder tjänster som försäkrar att ensamresande barn mellan 5 och 15 år aldrig lämnas utan uppsikt under resan. Denna tjänst är faktiskt också obligatorisk för barn som är under 12 år. Föräldrarna blir ombedda att fylla i ett hanteringsdokument som innehåller personuppgifter om barnet, resväg och namnet på personen som ska möta barnet vid ankomsten.

Föräldrarna hjälper

Väl framme på flygplatsen får föräldrarna hjälpa till med formaliteterna kring incheckning och avresa. Barnet blir eskorterat av stationspersonal genom säkerhetskontrollen fram till gaten och under ombordstigningen.
 Kabinpersonalen hjälper sedan barnet till rätt säte och ser till honom/henne under hela flygningen samt hjälper barnet av planet vid ankomsten.
Stationspersonalen lämnar sedan över barnet till den mötande personen. För att säkerställa att det är rätt person begär stationspersonalen att få se ett ID-kort.

Publicerad 20 January 2008 03:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen