Nystart 2009!

"Ta små steg mot en bättre hälsa"

Av
Ann Lagerwall

NYSTART. Att sätta upp realistiska mål för sin kosthållning, sina motionsvanor och sin viktminskning är a och o för ett lyckat resultat. Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på ViktVäktarna, kan inte nog poängtera detta viktiga förhållande.  
- Många av oss börjar det nya året med att bryta våra nyårslöften. Just för att vi sätter upp mål kring våra vanor som vi inte kan realisera i vår vardag. Sen känner vi oss misslyckade och det är inte alls så bra, konstaterar Karin Nileskog.
Nej, nu är istället tiden för att tänka smått och mindre, menar Karin Nileskog. Att ta små, små steg mot en eller kanske två goda inslag i vardagen. Att till exempel byta ut det vita brödet mot ett mörkt och grovt till frukost. Eller att ta en snabb promenad några gånger i veckan. De små förändringarna blir snabbt till goda vanor som sen kan byggas på med ytterligare hälsofrämjande inslag. På sikt blir resultatet storartat för ditt mående.

MAGERT. Kyckling med äpple. Foto: ViktVäktarna

MAGERT. Kyckling med äpple. Foto: ViktVäktarna

Inte vidlyftigt

Börja med att se i stort vad du vill åstadkomma med din hälsa, vad du kan gör för att förbättra din kost, dina motionsvanor och även andra vanor i din vardag. Och här handlar det alltså inte om att tänka vidlyftigt om at minska 20 kilo på en månad eller skaffa sig en kropp som en idrottsman. Nej, se istället bortom detta och ställ dig andra frågor. - Äter du inte frukost alls så kan ett första steg vara att börja dagen med en frukost. Rör du dig ytterst lite så är kanske en promenad tre gånger i veckan ett mål. För många är ett viktigt mål också att få lite egen tid i en stressad vardag, hur kan jag få in det i min vardag?
Just de medvetna valen är viktigast, det är de som leder till de riktigt stora förändringarna, menar Karin Nileskog.

Frukt till mellanmål

Inte för krångligt och inte för "stort" alltså. För kosthållningen är att äta regelbundet ett väldigt bra mål, tre huvudmål gärna enligt tallriksmodellen och ett par mellanmål. Till mellanmål är frukt det bästa. - Detta håller blodsockret i balans vilket är väldigt viktigt för att sötsuget borta, menar Karin Nileskog.
Egen tid då? Ja, den är viktig för att kunna reflektera och hämta kraft. Att unna sig att ta fram en bok och sätta sig ner en stund, eller lägga sig i ett hett bad. Och så motionen som till en början kan bestå av promenader. Gärna flera i veckan, och lite snabba.
Karin Nileskog berättar att hon själv gärna promenerar. Gärna ofta och länge.
- Mina promenader är väldigt viktiga i min egen vardag. På vårkanten blandar jag också gärna promenaderna med lättlöpning. Det finns inget bättre, menar hon.
Fisk i gratäng 1 portion
4 POINTS värde per portion
Ingredienser:
250 g vit fiskfilé t ex torsk, hoki, sej 1 potatis
2 morötter
1 persiljerot
1 bit purjolök
1/2 fänkålsstånd
2 msk örtkryddor t ex basilika, persilja
1 dl grönsaksbuljong
salt, peppar
Gör så här:
Dela potatis, morötter och persiljerot i mindre bitar. Lägg det i en ugnsfast form tillsammans med strimlad purjolök och fänkål. Gnid in fisken med salt och örter, lägg fisken bredvid potatis och grönsaker. Häll buljong över och tillaga i ugn 200o cirka 20 min. Servera med kokta sockerärter.

Curry – och äppelkyckling 4 portioner
7,5 POINTS värde per portion
Ingredienser:
500 g kycklinglårfilé
1 grönt äpple
1 rött äpple
1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
2 tsk flytande margarin
1 msk tomatpuré 
4 dl hönsbuljong
1 msk potatismjöl salt, peppar
6 dl kokt ris
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar, äpplet i tunna klyftor och hacka vitlöken. Bryn kycklingen i margarinet, tillsätt vitlök, ingefära och curry. Rör ner tomatpuré och häll över buljongen. Smaksätt med salt och peppar. Låt puttra 8-10 minuter. Rör ner äppelbitarna. Låt puttra ytterligare någon minut. Rör ut potatismjölet med lite vatten och tillsätt det under omrörning tills det tjocknar. Servera med ris och sallad.

Visste du att...

Lokaltidningen och ViktVäktarna fortsätter under hela våren sitt samarbete och bjuder er läsare på råd och recept varje vecka. Denna vecka bjuder vi på en smal och härlig rätt, Fisk i gratäng och ett spännande och nyttigt recept Curry- och äpplekyckling. Visste du att… såhär i inledningen av 2009 uppmanar vi också er läsare att ställa era frågor kring hälsa i allmänhet och just kost, motion och viktminskning i synnerhet till Karin Nileskog på ViktVäktarna. Undrar ni kanske över saltets betydelse för hälsan, vad är bra vardagsmotion och vad packar jag lämpligast i min picknickkorg om jag vill äta sunt och närande? Varmt välkomna med era frågor till adressen ann.lagerwall@lokaltidningen.se

Publicerad 14 January 2008 03:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen