Teddy Melhedegaard och en provisorisk lösning.
Teddy Melhedegaard och en provisorisk lösning.
FOTO: HANNES TOBIASSON
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Nya regler: Gravstenarna måste säkras


SKURUP. Efter en olycka för sex år sedan har nya regler för gravstenar upprättats. Nyligen har en inventering gjorts av samtliga stenar på Skurups kyrkogård. Nu ska runt 500 säkras, ett ansvar som faller på gravrättsinnehavaren.

Lutande gravstenar ska rätas upp. Rasrisken på kyrkogårdarna ses nu över nationellt och i Skurup har man inventerat stabiliteten i gravstenarna. De som inte pallade trycket på 35 kilo eller ansågs ha en alltför stor lutning under inventeringen måste ses över och säkras.

Resultatet av inventeringen visar att minst 500 gravstenar måste göras vid, så kallade dubbar ska kilas in mellan gravstenen, sockeln och gjutningen i marken.

– Nu ska vi snart skicka ut brev till gravrättsinnehavarna med information om vad som behöver göras, säger Teddy Melhedegaard, arbetsledare på Skurups kyrkogård.

Bedöms stenen som akut farlig läggs den ner direkt.

För den som har ansvar för graven kan säkringen handla om en kostnad på mellan 1 500 och 2 500 kronor, enligt Teddy Melhedegaard.

Nu gäller det bara att hitta dem, vilket kan bli svårt. Många gravar är gamla och innehavaren kanske inte har något intresse att behålla gravrätten.

– Ett möjligt scenario är då att gravrätten faller på kyrkan, säger Teddy Melhedegaard.


Publicerad: 10. september 2017 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu