Läsarskribent Ulla Tengstrand:

"En snöflinga kan göra mig ängslig"

VÄDER. Alla talar om vädret. Varje dag har jag pratat om vintervädret med människor jag mött. Med undantag förstås av den nionde november när alla pratade om det amerikanska presidentvalet. Nästan alla jag pratat med har precis som jag tyckt att det har varit kallt.
Jag har alltid varit beroende av vädret. Alltsedan den tid när jag som ung åkte tåg till läroverket i Ystad och själv måste signalera att jag skulle med. Lokföraren måste se mig i god tid för att hinna stanna tåget vid den ödsligt belägna hållplatsen. Järnvägen där tågen gick är nedlagd sedan länge. Bondgården som jag bodde på låg i utkanten av byn och det behövdes inte mycket rykande snö för att vi på gården skulle bli helt isolerade.
Idag följer jag väderleksrapporterna för att jag vill veta om jag kan ta mig fram med cykel. Visst kan ett vinterlandskap vara vackert men jag måste erkänna att jag är ingen stor vän av snö. Den kan dölja förrädiska isfläckar på vägen. En snöflinga som kommer dalande kan göra mig ängslig. Egentligen är snöflingor väldigt fina, de är som små konstverk, och en snöflinga gör ingen vinter. Men många tillsammans kan de ställa till en förfärlig oreda. Eftersom jag har barn och barnbarn som bor lite varstans i landet, från Skåne i söder till Västerbotten i norr så har jag också många andra platser att hålla koll på.
Den första väderleksrapporten i radio sändes 1924. Den kunde då bara höras i Stockholmsområdet men i slutet av tjugotalet kunde väderleksutsikterna höras i hela landet. Innan hade de som var beroende av vädret fått lita på tecken på himlen eller på jorden. Tecken som ofta slagit in. Många människor förlitade sig också på bondepraktikan. På 50-talet fick vi väderleksrapporter på TV.
Förr trodde man att om det fanns gott om rönnbär och om bladen satt länge kvar på träden så skulle det bli en lång och kall vinter. I år har rönnbärsträdet i min trädgård dignat av röda vackra bär och bladen har suttit kvar länge. Jag undrar hur vintern blir. När det blir vår så vet jag.
ULLA TENGSTRAND

Foto: Ulla Tengstrand

Foto: Ulla Tengstrand

null

Publicerad 06 December 2016 14:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen