Läsarskribent Ulla Tengstrand:

"Minnen från barndomens julskyltningsdagar"

JULSKYLTNING. Jag har varit på julskyltning. En härlig vinterdag när julbelysningen försöker att driva det tunga mörkret på flykten, tomteorkester värmer oss med taktfast musik och de söndagsöppna affärerna bjuder oss på godis och pepparkakor. Den stora granen på torget är tänd och glitter och stjärnor i fönstren nästan bländar oss med sin glans. Skyltfönstren lockar med vackra kläder och för mitt inre ser jag mig festklädd inför den högtid som snart är här. Det finns aktiviteter för barn och vuxna, önskelistor kan lämnas till tomten och har man tur kan man få höra luciasånger och få en skymt av luciakanditaterna.

Alla har tagit sig till centrum. Trängseln är stor på huvudgatan som för en dag förvandlas till vår stads Champs-Elysée där alla går utan mål. Och när alla är på stan är chansen stor att träffa bekanta. Många stannar upp för att prata en stund med vänner som de möter.
Jag har ett minne från min barndoms julskyltningsdagar. Det fanns då inte så mycket som kunde fånga ett barns intresse. Jag kommer ihåg att min mor ville titta i ett fönster där man skyltade med tyger men handla fick hon göra en annan dag för alla affärer var stängda. Julskyltningen var bara för de vuxna. Men i ett fönster, jag minns inte vad affären hette eller vad man kunde köpa där, rusade varje år ett leksakståg runt på en bana med tunnlar och stationer. Utanför den stängda affären stod vi barn tysta och storögda. Vi tryckte våra näsor mot affärens fönsterruta så att vi kunde höra pinglandet när bommarna fälldes och tåget med sitt svarta lok skulle passera järnvägskorsningen. För en stund kunde vi glömma våra frusna fötter och våta vantar. Om någon kommit på tanken att rita av oss skulle vi kunnat vara en illustration till en julvisa av Alice Tegner.
Finns det fortfarande ett skyltfönster någonstans där ett leksakståg rusar runt? Jag vet inte. I år har jag inte sett något. Men att träffa vänner på stan och växla några ord är inte så dumt det heller.
ULLA TENGSTRAND

null

Publicerad 29 November 2016 14:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen