Mer samarbete kring aktiviteter behövs

Av
Stina Pettersson

KARLSKRONA. Det finns aktiviteter specifikt riktade mot barn med funktionsnedsättning men när det gäller andra aktiviteter är informationen om tillgänglighet sämre. Anledningen är att samarbetet mellan kultur- och fritidsförvaltningen och funktionsstödsförvaltningen är för dåligt.

Peter Holmström är fritidskonsulent på funktionsstödsförvaltningen och jobbar med aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Men han är inte inblandad i arbetet med lovprogram som är riktade till alla barn. I dem finns bara en symbol som ska visa att aktiviteterna är tillgängliga men det finns ingen information om vilka anpassningar som gjorts.
– Det brister i samarbetet mellan de här två förvaltningarna, säger han.

Peter Holmström hoppas dock på mer samarbete i framtiden och tror att det kan bli verklighet. I dag har båda förvaltningarna tidsbrist och det görs dessutom besparingar på funktionsstödsförvaltningen.

Men vindarna har vänt i samhället när det gäller personer med funktionsnedsättning. Nu för tiden ringer föreningar och frågar vad de kan göra för att bli tillgängliga för alla.

Enligt Peter Holmström finns det ett krav på att alla kommunala verksamheter i Karlskrona ska vara tillgängliga. Kommunen kan dock inte kräva detsamma av enskilda föreningar eftersom föreningarna inte har ekonomi för det. Men föreningarna försöker ofta lösa situationen om de kontaktas i förväg och på kommunens hemsida finns en tillgänglighetsguide som visar hur tillgängligheten ser ut i olika lokaler i kommunen. Där finns information om hur du kommer in i lokalerna om du har olika typer av funktionsnedsättningar.
– Men de har inte samma förutsättningar som oss andra. De har inte möjlighet att vara spontana, säger han om personer med funktionsnedsättning.

Funktionsstödsförvaltningen har ett antal aktiviteter som riktar sig till personer med funktionsnedsättning.

I samarbete med föreningar har förvaltningen under det senaste året även öppnat upp nya verksamheter för de som enbart har en rörelsenedsättning. För att få information om aktiviteter kan du kontakta Peter Holmström så lägger han till dig i sin utskickslista.

I funktionsstödsförvaltningens fritidsråd, som planerar och genomför aktiviteter för personer med funktionsnedsättning, finns personer som själva har någon funktionsnedsättning. De hjälper till att planera och påverka utbudet förvaltningen erbjuder.

Publicerad 01 November 2016 12:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen