FN-vecka med fika, flaggor och föredrag

Av
Malin Nilson

GISLAVED. I år uppmärksammades FN-dagen med en hel vecka på Gislaveds gymnasium. Med föreläsningar, insamlingar och utställningar satte man fokus på de globala målen för hållbar utveckling.
FN-temat genomsyrade hela skolan i veckan som gick. Det arrangerades FN-konsert, föreläsningar och utställningar runtom i skolan om bland annat jämställdhet. De olika sektorerna på skolan har haft ansvar för olika dagar och gjort olika aktiviteter. Bland annat visade byggeleverna upp tre sätt att bygga vägar och hur det påverkar energiförbrukningen och handels- och restaurangprogrammen fokuserade på ekologisk mat. Gymnasiesärskolan jobbade med en insamling till ett skolprojekt i Aga Para, Indien. Under hela veckan sålde de bland annat en speciellt framtagen FN-bakelse till förmån för projektet.
– Jag tycker synd om barnen i Indien, jag tycker det är jättebra att de får mat och skola och sånt, säger Negin Najari, en av eleverna.
Eleverna i klass SA16A har jobbat med sju av de globala målen och kollat hur Gislaveds kommun jobbar med dem. En av dagarna informerade klassen tillsammans med representanter från kommunen om hur det ser ut.
– Det var kul att jobba med det, man var kanske inte så insatt innan, säger eleven Elin Mårtensson.
Klasskompisen Mateo Sparaval hade fokuserat på målet ”Hållbara städer och samhällen”.
– Kommunen jobbar bra med det. Man försöker skapa arbeten här och se över transporter för de som studerar på andra orter.
Sonia Denkiewicz, utvecklingsledare för klimat och energi, tycker det är bra att gymnasiet satsar på en hel FN-vecka.
– Då har eleverna verkligen möjlighet att sätta sig in i det. Det är ju de som ska jobba med detta framöver.
– De är väldigt insatta och ställer jättebra frågor, säger planarkitekten Hanna Seger.
Anledningen till att man satsat så mycket på FN-veckan i år är att Gislaveds gymnasium numera är certifierad FN-skola. Det har bildats en FN-förening med ett 15-tal elever som jobbar med de här frågorna på skolan och som under veckan bland annat anordnade tävlingar i omvärldskunskap.
– De är dels för att uppmärksamma att vi är en FN-skola, men det är också viktiga frågor att hålla aktuella inte bara på internationell nivå utan också på lokal nivå, säger läraren Åsa Martinsson Sveningsson, som varit samordnare för FN-veckan.
Hon var nöjd med det breda programmet man fått ihop.
– Ja, från att vi inte uppmärksammade det alls i den omfattningen förra året tycket jag vi kommit väldigt långt.

Negin Najari och Rikard Blomquist samlade in pengar till skolor i Indien med en FN-bakelse.

Negin Najari och Rikard Blomquist samlade in pengar till skolor i Indien med en FN-bakelse.

Publicerad 01 November 2016 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen