”Vill vara de förebilder vi själva behövde”

Av
Hanna Eklöf

HALMSTAD. Sophia och Casandra tröttnade på utseendefixeringen. Nu vill de uppmana till stolthet över våra kroppar.
Iamproud började som ett UF-företag på Osbecksgymnasiet förra året.
– Vi hade alla känt oss osäkra i våra kroppar och ville skapa ett varumärke för att visa att man ska vara stolt över sin kropp, berättar Casandra Hallberg, som tillsammans med tre skolkamrater bildade Iamproud UF.
Efter UF-året måste man avveckla sitt företag, men Casandra valde att arbeta vidare med samma koncept även efter studenten.
Nu driver hon vidare Iamproud tillsammans med 27-åriga Sophia Anderberg, som tidigare var ambassadör i UF-företaget. Hon är toppbloggare på Finest och har 37 000 följare på Instagram.
– Jag driver min Insta och blogg i ett kroppspositivt syfte. Sociala medier är så nära oss och det är viktigt för oss att ta en plats på sociala medier och säga att ”du duger”, förklarar hon.

Till att börja med är fokuset på att nå ut med föreläsningen ”Till mitt 15-åriga jag”, men tanken är också att sälja produkter med kroppspositivt budskap och att finnas som en positiv kraft på sociala medier.
– Det handlar om att vara stolt över sin kropp och våga visa det, säger Casandra.
Både hon och Sophia har kämpat med kroppsfixering och ätstörningar.
– Hela vår vardag har handlat om att räkna kalorier, säger Sophia och får medhåll av Casandra:
– På kvällen kunde jag fundera på vad jag skulle äta till frukost nästa dag. Man blir rädd för att gå upp i vikt, man blir rädd för mat.
De menar att många har ett kroppsfixerat mål och tror att de blir lyckliga om de når sin målvikt eller ser ut som de önskar.
– Inte var jag lyckligare när jag nådde min målvikt, säger Sophia.

De betonar att motion och en balanserad livsstil är bra, men att det finns så många fler aspekter för att leva ett lyckligt liv.
– Den enda gången man behöver förändra sin kropp är när den är farlig för en, säger Casandra.
Nu hoppas de att andra ska slippa hamna i samma kroppsfixering som de levde i:
– Det tar lång tid att bli frisk, men alla behöver inte gå den omvägen som vi gjorde, säger Sophia och får medhåll av Casandra:
– Vi vill vara de förebilder som vi själva behövde när vi var 15.

Publicerad 25 October 2016 06:00