Spelar på Ikea-möbler under Smålands Kulturfestival

Av
Åsa Borglin

ÄLMHULT. Musiker som spelar på Ikea-möbler. Det är ett av inslagen i Älmhult när Smålands Kulturfestival firar 5-årsjubileum och utökar till ett 5-dagarsevent 2-6 november. På Möckelsnäs Herrgård blir det improviserad opera som publiken är med och skapar.
Att Ikea klivit in som samarbetspartner är något som initiativtagaren till kulturfestivalen, Susanne Rydén, personligen drömde om redan vid starten för fem år sedan.
– Jag har önskat att verket ”Music for Ikea-futniture” skulle komma ”tillbaka” till Älmhult och uppföras där under festivalen. Upphovsmannen Jesper Nordin, vår tids främsta tonsättare, är en personlig vän till mig.
Hon berättar att musikstycket tidigare bara har kunnat upplevas vid en utställning på Liljevalchs konsthall i Stockholm, en varuhusöppning i Moskva och inför en mindre grupp inbjudna vid öppningen av Ikea museum.
Lördag 5 november ges tre performance-tillfällen på just Ikea museum, klockan 13, 14 och 15. Jesper Nordin själv, tillsammans med Niklas Brommare är de som spelar på allt från hyllor, lampor, madrasser, skålar och vaser och på så sätt skapar musik i kombination med nyskapande elektronik.
Torsdagen 3 november uppträder en duo av ett annat slag på Ikea hotell klockan 19. De kallas två av Europas främsta slagverkare; Patrick Raab och Johan Bridger, som tillsammans under namnet Malleus Incus bland annat framför stycket Wildfire som tar publiken med på en resa genom Afrikas natur- och djurliv med hjälp av ett 30-tal slagverksinstrument, bland annat vibrafon.
– Om man inte har vågat att prova på att gå på en sådan konsert tidigare rekommenderar jag verkligen att ta steget nu, den passar även barn så hela familjen kan gå, säger Susanne Rydén.
En fotoutställning med naturmotiv från Afrika av Håkan Palm är bildfond till konserten som även bjuder på musik av Astor Piazzolla och J.S Bach.
Möckelsnäs Herrgård i Diö medverkar också i festivalen i år. I deras matsal med plats för 100 gäster improviserar tre operasångare fram dramatik inspirerade av Mozarts musik klockan 18 lördag 5 november. Middag ingår i biljettpriset och föreställningen skapas mellan rätterna tillsammans med publiken.
Bland andra festivalevenemang som arrangeras i Älmhult finns 3 november dansföreställning för barn på Ikea aktivitetshus, ljus-och ljudinstallationer i Älmhult centrum och invigning av järnvägsövergången. 4 november allsångskväll i Silverdalen. 5-6 november fotoutställning med Jenny KällmanFunkisfabriken i Diö.

Publicerad 22 October 2016 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen