Ljus framtid för Ronnebys småföretag

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Bert Karlsson, delägare i Areff systems, tycker att det fungerar bra att driva småföretag i Ronneby. Han tror att det kommer fortsätta så även om företagarna har svårigheter.

Han upplever att samhället börjar inse vikten av småföretag. Det är de företagen som vill växa och anställa.
– Det är bland småföretagen det händer, säger han.

När han jämför situationen för småföretag i Ronneby med hur det var innan tycker han att det har blivit bättre. Areff systems flyttade till Ronneby från Karlskrona för några år sedan.
– Det var inte dåligt där men här har det varit jättebra och sen är det en mindre stad och man får mer uppmärksamhet. Men allt från tjänstemän till politiker har varit positiva till oss.

Bernt Karlsson tror att det kommer fortsätta så här för företagen i Ronneby. Han ser dock en svårighet i att anställa personal med rätt kompetens.
– Det är det största problemet vi har. Det är arbetslöshet och arbetsbrist. Kompetensen finns inte.

För att lösa det problemet tror han att kraven i vissa fall måste sänkas. Alla måste kanske inte ha en universitetsutbildning även om det är väldigt bra. Skolan måste också ha en bättre koppling till näringslivet. Dessutom måste arbetslösa slussas in på arbetsmarknaden på ett bra sätt. Enligt honom finns det några bitar att jobba på för att det ska fortsätta gå bra för småföretagarna i Ronneby. Karlsson tror att företagen behöver jobba mer på att hjälpa varandra och kommunen måste fortsätta ha en positiv syn på småföretagandet.
– Det är jätteviktigt. Politiker som fokuserar mer på statligt och offentligt som förr, då blir det inte bra. Då är vi tillbaka i något som inte främjar småföretag och tillväxt. Det är viktigt att fortsätta fokusera på småföretag. Nio av tio jobb kommer från småföretagen.

Men han tycker att kommunen gör ett bra jobb i dag. De måste kunna hjälpa när företagen behöver det och nätverkande är bra. Enligt Karlsson finns det redan i Ronneby, men det kan bli bättre.

Publicerad 21 September 2016 12:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen