MAT ska slå internationellt

Av
Oskar Tinggren

VÄXJÖ. På sex år har MAT gått från en idé på ett papper till en internationell angelägenhet med över 50 000 besökare. I år gör arrangörerna bakom evenemanget sin första globala satsning.
MAT började sin bana på ett papper med alla viktiga punkter snabbt nedkladdade under en kväll. Det är en lång väg ifrån den gigantiska maskin och folkfest det blivit, allt tack vare korrekt timing.

– Det var idé min fru hade och under en kväll med för mycket vin skrev vi ner hela konceptet i punktform och kollar vi tillbaka på det pappret i dag är vi inte långt ifrån det, säger projektledaren Calle Sand.

– I samband med jordbruksministermötet i Växjö 2009 fanns en liten marknad precis utanför, något som passade in väldigt bra. Det såg kommunen att man kunde göra något av, men visste inte hur de skulle ta det vidare. Det konceptet jag då kom in med var precis vad de efterfrågade.

Avgörande för pris

Det blev succé från år ett med dubbelt så många besökare som förutspått. Sedan dess har det spritt sig från mattältet på Stortorget till ett evenemang som aktiverar hela Växjö och som spelade en avgörande roll i att staden fick utmärkelsen Årets matlandethuvudstad 2015.

– Jag skulle säga att MAT var det som knöt ihop säcken. Du behöver en bra botten med engagemang, men också något som sticker ut, säger Tina Erlandsson, marknadsförningsansvarig.
Liksom förra året förväntar de sig över 50 000 besökare under de två dagarna, men nu är de rätt säkra på att den stora ökningen i besökare kommer att märkas mest på seminarierna. 

– Vi har ett hundratal gäster från länder som USA och Australien som vi vet kommer och de är ju inte här för mattältet, utan seminarierna, säger Calle Sand.

Internationell publik

Att få hit den typen av gäster och göra MAT än mer relevant för en internationell publik är en medveten satsning, något seminarieansvarige Erika Lagergren tycker de lyckats bra med sett till sitt utbud.

– Där måste vi slå ett extra slag för föreläsningen om domedagsvalvet på Svalbard. Det är ett valv där hela världens fröreserver finns, där organisationerna Global Crop Diversity Trust och Svalbard Global Seed Vault faktiskt arbetar för mänskligheten överlevnad, säger hon.
Detta är bara en av alla föreläsningar som anordnas. Hela seminarieprogrammet och allt annat som händer, som solrosparaden och skördefesten utanför PM & Vänner, kan ni läsa mer om på hemsidan matsmaland.se.

Publicerad 10 September 2016 08:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen