De tar emot alltfler jaktelever

Av
Åsa Borglin

TORMANSBYGD. Antalet elever som kommer till JSK Falkens provbana utanför Markaryd för sin jägarexamen har ökat lavinartat de senaste två till tre åren enligt jaktskytteklubben själv. En av provledarna menar att de två största kursledarna i Sverige väljer att komma till just dem.
– De flesta andra klubbar stänger sina provbanor vid älgjakten på hösten ända fram till mars/april på grund av att medlemmarna själva vill ut och jaga, men vi kan fortsätta ha öppet för vi har flera pensionärer hos oss som inte är lika aktiva längre och som därför har tid att ta emot dem som ska avlägga prov, säger Roger Löndal, provledare i Falken.

Öppet året om

Han menar att det var för att de hade öppet som de började få besök och sedan har öppettiderna utökats ytterligare i takt med en alltstörre efterfrågan. Nu har de öppet varje helg och tar emot 15 till 25 personer både på lördagen och söndagen, alltså sammanlagt uppåt 50 blivande jägare varje helg.
– Andra saker som förklarar de många besökarna är att vi har en välskött bana som ligger fint och att man inte behöver eget vapen utan vi har extra att låna ut.
Provavgifterna betalas till Naturvårdsverket men verket ger i sin tur tillbaka en viss del av pengarna till klubben för att täcka underhåll av material efter slitage med mera.
Banans populäritet ger alltså ett visst tillskott i klubbkassan, tack vare mycket ideellt arbete.
– En del av de intjänade pengarna ska vi nu använda för att stärka upp boden som man står och skjuter ifrån för att dämpa ljudnivån och förebygga att den ökade användningen av banan ska märkas av våra grannar. Plus att vi vill göra allt handikappanpassat och söker bidrag för det.
Roger Löndal berättar att de redan kör med striktare skjutregler än vad kommunen föreskriver.
– Vi skjuter till exempel inte under storhelger även om vi får det för vi tycker att man ska få slippa de ljuden när man kommer till sin sommarstuga på en storhelg.

Få som tävlar

När det gäller tävling är de just nu bara tre i klubben som ägnar sig åt det.
Grenen är nordisk trapp, vilket betyder lerduvor och hagelgevär. 21 maj är det dock klubbmästerskap och då brukar fler av de runt 250 medlemmarna hänga på och delta.

Visste du...

...att när JSK Falken hade SM-kval 1 maj kom fem tävlande från Danmark.

...att det var första gången under Roger Löndals sex år i klubben som de hade deltagare från en utländsk klubb.

...att det visade sig att danskarna passade på att kombinera tävling med besök hos jaktvänner i trakten.

Publicerad 11 May 2016 09:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen