Foto: Pamela Hanné

Foto: Pamela Hanné

”Ett glas champagne gör vardagen så mycket roligare”

Magnus Fritzell om sitt bubblande intresse

Av
Anders Sjölin

Anders Sjölin

HALMSTAD. Magnus Fritzell, Halmstads egen Mr Champagne, är aktuell med såväl nyöppnade champagnebaren ”A little party never killed nobody” som bolaget Svensk Champagneimport.

Varför en champagnebar?
– Varför inte? Det fanns ju ingen. Jag har ett genuint intresse för champagne, men baren är egentligen en ren impulsgrej. Jag gör det inte för pengarna i alla fall, det finns ju inga barer som går plus. Har inga stora förhoppningar om att det ska bli min stora inkomstkälla. Jag har väl för mycket tid och pengar helt enkelt hahaha.
– Och så ville jag ha ett ställe att ha provningar och ha det som showroom, så det blev naturligt i slutändan.
Hur har gensvaret varit?
– Det har varit helt fullt sen vi öppnade! Folk är väl trötta på det där att bara beställa en öl. Finns ju inga andra ställen att gå till om man vill ha det där lilla extra. Finns ingen konkurrens, så här fanns helt klart ett tomrum.
Vad lockar med champagne?
– Alla vill väl känna sig lite speciella ibland? Och ett glas champagne gör vardagen så mycket roligare.
– Vill man prova en champagne som inte finns någon annstans i världen så har vi det. Men man behöver inte vara nörd och kunna allt. Jag kan inget om cykling men jag cyklar ändå.
– Vi har över 200 champagner. De kända märkena såklart, men vill du ha en obskyr odlare så har vi nog den också.
Hur är svenskens champagnevanor?
– Den är tragisk. Man kallar allt som bubblar för champagne. Sen går man ofta genom livet och köper alldeles för dålig champagne som ofta smakar så jädra illa. De som säger att champagne inte är gott har druckit fel champagne.
Måste champagne vara dyrt?
– Tja, det är klart att det är dyrare än vino tinto, men samtidigt har vi tio sorter som kostar 95 kronor glaset. Och det är fantastisk kvalitet. Skulle aldrig kunna sälja något jag inte kan stå för.

Nämn tre tillfällen då champagnen smakat extra bra.
– Jag var på en champagnebegravning en gång i tiden. Det var en fin begravning. Han vill gå ut med en smäll, och vi skulle mer eller mindre dansa på graven. Det var befriande och en hejdundrande fest. Det var mycket fin gjort.
– En gång köpte jag den dyraste flaskan champagne som någonsin sålts på en auktion i Sverige. När jag fick den i handen började den läcka. Hade inget annat val än att börja dricka den. Hade tänkt spara den, men det var ju bara att dricka och bjuda de som kom förbi.
– Jag hjälpte till under en skörd i Champagne en gång i tiden. Sista dagen ösregnade det och vi var 15 personer som satte oss i en lada. Vi hittade gammal champagne som ingen visste vad det var för märke eller årtal, men det blev en fantastisk frukost trots regn och blåst.

Magnus champagnepuls:

Sprudlar av glädje:
"När jag får smaka på en champagne jag aldrig smakat innan och får en positiv överraskning."
Var korkad…
"För två månader sedan. Då köpte jag en bar hahaha. Jag är ingen som tänker. Jag gör affärer med hjärtat. Inte så smart, men kul."
Bubblar av ilska:
"När folk köper Moet Brut Imperial för 400 kr på bolaget. Det är skräp. Dyrt skräp."
Champagnesprut – okej?
"Det är helt okej. Vi har satt champagnen på en piedestal sen 1800-talet, och det behöver inte vara så. Man ska inte snobba till det i onödan. Jag sprutar inte, men det är bara för att jag inte gillar att städa."
Vaskas det?
"Äh, det existerar inte. Det var en mediagrej. Det var marginellt med vaskningar då, och finns inte alls nu."
Öppningssmäll – eller inte?
"Klart det ska låta när du öppnar flaskan! Ett engelskt universitet har kommit fram till att det frigörs endorfin i kroppen när du skjuter iväg korken!"

Publicerad 25 November 2015 10:00