Hittekatten Per-Ulrik har blivit hittad igen

Av
Stina Pettersson

KARLSHAMN. Katten Per-Ulrik kom till Clara Mattssons familj som en hittekatt när han var liten. 14 år senare försvann han och var borta i två månader. Familjen trodde att de hade förlorat honom för gott, men nu har han hittats igen åtta kilometer från hemmet.

Clara Mattsson och hennes familj har haft katten Per-Ulrik i 14 år. De hittade honom på golfbanan i Mörrum när han var omkring ett år. Han kom fram när de spelade golf och skrek på hjälp så familjen tog honom till veterinären.
– Om veterinären tror att han överlever så tar vi hand om honom tänkte vi, berättar Clara.

Kom inte in på natten

Sedan dess har han funnits i familjen. Per-Ulrik är väldigt sällskapssjuk och vill alltid vara med familjen. På sina snart 15 år har han försvunnit några gånger men aldrig varit borta längre än fyra dagar. För två månader sedan skrämde han dock familjen rejält. Han gick ut och kom inte in på natten som han brukar göra.
– Han är vår lilla bebis så vi blev rädda redan första dygnet, berättar hon.

Dagarna gick och ingen hade sett eller hört honom. Det var som att han hade gått upp i rök. Familjen misstänkte att katterna i området hade slagits om reviret och att han därför sprungit iväg. De började därför efterlysa honom på Facebook. Clara letade upp alla kattgrupper som finns i Sverige i sin jakt på Per-Ulrik. När de började få tips satte familjen även upp lappar i områden där han synts till. De var också ute och gick mycket för att själva leta efter honom. Familjen ville veta vad som hänt Per-Ulrik även om han hade blivit påkörd. De tycker att det är fantastiskt att så många människor har engagerat sig i letandet.

Till slut fick de svar på en annons de satt in i tidningen. En familj i Matvik, boende ungefär åtta kilometer från Per-Ulriks hem, var säkra på att han var katten de hade tagit in för två veckor sedan. De hade sett honom på avstånd i en och en halv månad men trott att han var en nyinflyttad katt i området. När de sedan såg honom på när håll såg de vilket benrangel Per-Ulrik hade blivit så de tog in honom i sitt hem, matade, avmaskade och tog hand om honom. Än en gång hade Per-Ulrik alltså sökt sig till människor när han behövde hjälp.

Får vila upp sig inne

Hans familj tycker att människorna som tog hand om katten är fantastiska.
– Jag bara skrek rakt ut. Jag trodde knappt det var sant för det hade gått så lång tid, berättar Clara om när hennes pappa ringde och berättade att de hittat Per-Ulrik.

Katten har gått ner flera kilo medan han har varit borta och är väldigt trött efter sitt äventyr. Nu får han stanna inne och äta upp sig tills han är i form igen. Familjen är lite orolig att han ska bli bortjagad igen om han går ut. Därför hoppas de nu på en vinter med mycket snö eftersom Per-Ulrik inte tycker om att gå ut i snö. Sedan får de komma på en lösning till våren.

Publicerad 01 November 2015 10:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen