"Det kostar inte oss någonting"

Av
Oskar Tinggren

VÄLGÖRENHET. Social corporate responsibility handlar oftast om vanlig sponsring, men det kan också vara att man ger varor eller tjänster till de som behöver och inte själva har råd. Salong Globe i Växjö gör just det.

– Vi bjuder hit två personer varje månad på en timmes behandling med tvättning, massage och klippning, säger Lena Janlöv, ägare av Salong Globe.

Det var efter en nätverksträff med Expansiva Växjö som tankarna kring Social corporate responsibility (SCR) slog ner hos Lena. Denna träff handlade om just det och en mängd företag och föreningar på plats berättade vad de gjorde. Allt ifrån ekonomisk sponsring till idrottsföreningar eller ett företags miljöarbete och personalpolitik kan gå under begreppet SCR.

– Jag kände att jag ville göra något, men många exempel som lyftes var svåra för mig med ett mindre företag att ta efter. Men någon vecka senare läste jag i en branschtidning om en tjej som hade en ledig klipptid och som då gick ut och frågade om hon kunde få tvätta och klippa en hemlös man som satt utanför, något som han senare berättade lyfte hans liv.

Mer spridning

Hon gjorde slag i saken och kontaktade Diakonicentrum, vilka nu väljer ut två personer i månaden som får komma till salongen för en timme, helt gratis. Den här gången var det Johanna som hade fått den chansen, en möjlighet hon är väldigt tacksam för att hon och andra erbjuds.

– Jag visste inte att det fanns, så jag blev jätteöverraskad och glad när jag fick höra om detta. Jag fick ett samtal från en person på Diakonicentrum som jag har kontakt med sedan tidigare som berättade om det, säger hon.

Både Johanna och frisören Elin Åkesson tycker att informationen om möjligheter som denna behöver spridas mer då det inte verkar vara många som vet om att de finns. Då har Globe ändå bjudit ut sina klippningar i exakt ett år nu.

– Sedan vill vi uppmana andra företag att hjälpa till, antingen som vi gör eller på andra sätt, alla salonger överallt borde kunna erbjuda en klippning i alla fall, säger Elin Åkesson (fler som bidrar kan ni läsa om i artikeln vi länkat till nedan).

”Betyder så mycket”

– Det kostar inte oss någonting förutom vår tid. En kvinna vi hade här gick ut och kom in igen för att tacka, tre gånger. När något som kostar mig så lite kan betyder så mycket för någon annan blir det väldig lätt, säger Lena Janlöv.

Johanna heter egentligen något annat.

null

Publicerad 01 November 2015 07:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen