Louis ska till Chicago och gå i idolernas fotspår

Av
Kim Karlsson

TEATER. ?På Dramalogen sprudlar det av kreativitet bland färger och rekvisita. Här hittar man också skådespelaren Louis Lättman, 24. Om en vecka åker han till Chicago för att följa sina idolers fotspår – och för att kanske trampa upp några egna.
När Louis Lättman var elva år gjorde han och två klasskompisar ”Himla Hamlet” av Galenskaparna på roliga timmen i skolan. Därefter bad en annan klass om att få se showen, därefter en andra och även en tredje. Till slut hade de spelat upp den för hela skolan, blivit inbjudna till en företagsstämma och de hade varit med i radio.
– Sedan ringde ett företag, eller vad det var, och frågade om vi inte kunde åka på turné. Då kände jag att shit, det här är grymt. Tänk att få göra det här varje dag. Jag tycker det är svårt att sätta upp milstolpar i karriären, men de gången har jag bestämt är en av dem, säger Louis.
 
The second city
Från ”Himla Hamlet” till Saturday Night Live. Det är så vägen ska se ut, är det tänkt. Nästa onsdag beger han sig nämligen till Chicago och The second city, teaterklubben som bland annat varit med och fostrat skådespelare som Eddie Murphy och Robin Williams.
– Det pågår sjukt mycket det här hela tiden och förhoppningen är att bli utvald till någon av deras ensembler. De har olika scener och hamnar man på deras mainstage – då är du sedd. Då är du ”the shit”.
 
Det gick fort
Efter att ha läst teater på Sturegymnasiet gick flyttlasset till Göteborg och Wendelbergs folkhögskola, för att sedan flytta hem igen och de senaste två åren har han spenderat på Dramalogen där han erbjuder teaterworshops, seminarier och barnpjäser. Det har gått undan.
– Det har gått lite väl fort. Från att gå i skola till att jobba konstant, så jag kände att jag behövde en kick utifrån.
Lösningen blev The second city.
– Jag har sett mycket på Saturday Night Live och i stort sett alla i grundteamet kommer därifrån. Först tänkte jag att det aldrig kommer att hända, men sedan kontaktade jag dem.
 
Kommer andas teater
Men för att ta sig dit behövdes pengar. Efter enträget letande fick han ett svar från Region Halland – Åk dit.
– Själva projektidén är att kunna skapa något slags nätverk när jag kommer tillbaka. Att få någon form av utbyte där vi turnérar eller någon slags humorklubb här i Sverige vore roligt.
I två månader kommer han nu att andas teater, men så är det också hans kall.
– Jag har svårt att tänka mig något annat. Den kicken man får när man står på scenen, den vill man ha igen. Jag lever hellre lite osäkert så länge jag gör det jag vill.

Publicerad 03 October 2015 12:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen