En mästare har öppnat museum

Michaela Ivarsdotter är kopparslagare i fjärde generationen

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. Michaela Ivarsdotter är kopparslagare i fjärde generationen. Eftersom hon också är mycket intresserad av historien kring hantverket har hon länge velat öppna ett kopparslagarmuseum. Nyligen blev drömmen verklighet i Karlskrona.
I Södööska gården på Borgmästaregatan finns sedan en tid tillbaka ett unikt museum, som berättar om kopparslagarens yrke från tidigt 1800-tal fram till idag. Kopparslagarmästaren och metallkonstnären Michaela Ivarsdotter står bakom initiativet, som stöds av Riksantikvarieämbetet.

Michaela Ivarsdotter i verkstaden, som ligger i anslutning till museet. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Michaela Ivarsdotter i verkstaden, som ligger i anslutning till museet. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Lärling hos sin pappa

– Jag har hållit på med det här sedan jag var barn hos pappa i verkstaden i Vislanda, förklarar Michaela, som under grundskoletiden sommarjobbade i kopparslageriet.
Efter att ha slutat grundskolan blev hon lärling hos fadern Ivar Andersson. 1982 tog Michaela sitt gesällbrev och 1993 fick hon sitt mästarbrev. Det var Michaelas farfarsfar som startade kopparslageriet i Vislanda och där var även hennes farfar så småningom verksam.
Själv bodde och arbetade Michaela i Vislanda fram till år 2000, därefter blev det Väckelsång. Förra året flyttade hon sin verkstad och ateljé till Karlskrona och tog chansen att öppna museet.

Kopparhantverk från förr och nu finns i museet vid Borgmästaregatan. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Kopparhantverk från förr och nu finns i museet vid Borgmästaregatan. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Gav ut bok 2012

– Pappa och jag pratade ofta om att öppna ett museum för att uppmärksamma yrket och jag intervjuade honom många gånger, berättar Michaela, som 2012 gav ut boken ”Kopparslagaren” tillsammans med flera kopparkännare.

Uppdrag till kyrkor

I sin egen verksamhet gör Michaela ofta uppdrag åt kyrkor och andra större aktörer. Hon jobbar även med mässing och tenn och gör en del smycken i silver.
– Jag har utvecklat mitt formspråk utifrån de tekniker jag har lärt mig. Jag är så fascinerad av drivningstekniken. Det är en utmaning att kunna göra ett föremål ur ett stycke utan att löda.
Kopparslagarmuseet ligger i samma fastighet som Biografmuseet Minibio och i den lilla biografsalongen visas en introduktionsfilm om kopparslageri.

Kopparslagarmuseet är framför allt öppet efter överenskommelse, men kommer även att vara öppet vid större evenemang i staden.

Publicerad 11 August 2015 14:15

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen