Halmstadtjej vinner pris för civilkurage

Av
Nicole Blomstrand

HALMSTAD. Halmstadtjejen Tove Lindgren-Jansson är en av vinnarna i ”Ungt kurage”. Bakom tävlingen står Raoul Wallenberg Academy som vill uppmärksamma unga med civilkurage.
 
Under maj och juni har ungdomar under 21 år haft möjlighet att delta. Tävlingen går ut på att man ska visa civilkurage för ett mer medmänskligt samhälle, och sedan skicka in en beskrivning av vad man gjort.
Toves bidrag föll Raoul Wallenberg Academy i smaken och hon har nu utsetts till en av vinnarna. Tillsammans med fyra andra ungdomar ska hon framöver få åka till Budapest, där Raoul Wallenberg räddade livet på tiotusentals människor.
Tove Lindgren-Jansson berättade i sin beskrivning om sitt engagemang för flyktingar. Hon arrangerade bland annat ett möte mellan sin klass och en klass med nyanlända.
”Jag tror att främlingsfientligheten är så stor på grund av förutfattade meningar om att vi är så olika och att vi aldrig skulle kunna dela åsikter med folk från till exempel Mellanöstern. När vi alla möttes så var det som att bubblan med dessa förutfattade meningar bara sprack”, skriver Tove.
På Raoul Wallenbergs dag, 27 augusti, får Tove och de andra vinnarna åka till Stockholm för att ta emot diplom.
– Genom att uppmärksamma Toves och andras engagemang vill vi skapa ringar på vattnet. Raoul Wallenberg riskerade sitt liv för att hjälpa människor under förintelsen, men vi vill visa att man även med små handlingar kan göra skillnad. Den som vill ha inspiration är välkommen in på göraskillnad.nu och kolla in vår lista med 100 saker man kan göra för att visa civilkurage, säger Alicia Donat-Magnin, projektledare på Raoul Wallenberg Academy i ett pressmeddelande.
 

Foto: Privat

Foto: Privat

Publicerad 17 July 2015 08:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen