I agility ska hunden springa en hinderbana på rätt sätt och i rätt ordning på tid. ”Jag har en fantastiskt duktig hund”, säger Anette om hunden Myzack.

I agility ska hunden springa en hinderbana på rätt sätt och i rätt ordning på tid. ”Jag har en fantastiskt duktig hund”, säger Anette om hunden Myzack.

Anderstorpsbon Anette deltar i agility-SM

Av
Hanna Eklöf

Hallå där!

...Anette Andersson från Anderstorp, som tävlar tillsammans med hunden Myzack i agility-SM i Linköping i helgen.
Vad krävs för att kvalificera sig till SM?
– Det är en kvalificeringsperiod på ett år. Då ska man få åtta SM-pinnar. För att få en SM-pinne ska du ha placerat dig bland de 15 procent bästa av startfältet, så om det är 100 platser i en tävling så är det ju de 15 första platserna.
Varför började du med agility?
– Jag köpte min första hund, Rocky, 2003. Då gick jag en kurs i agility och sedan var det kört, haha. Jag fastnade för det, men hade väl egentligen inte tänkt börja tävla överhuvudtaget utan såg det mer som aktivering. Sedan var det några som tävlade och jag hängde på.
Vad är det du gillar med sporten?
– Jag tycker det är kul att göra olika saker med min hund och känner att agility passar mig som person, för jag tycker om fart och fläkt. Och det är en rättvis sport; den som har bäst tid och minst fel vinner.
Kan alla hundar springa agility?
– Ja, alla hundar kan springa agility, men en del är mer lämpliga till att hoppa. De flesta som tävlar har shetland sheepdog eller border collie. De är ju bra hundar för agility, snabba, smidiga och ganska lättlärda. De är tacksamma, för de vill jobba.
Tycker hundarna att det är kul?
– Ja, det gör de absolut. Det är ju naturligt att springa, det är ju det där med jakt och att klättra. Sedan handlar det om samarbete, att göra något tillsammans med sin hund. Det tar lite tid att utveckla en hund, men de flesta hundar tycker att det är roligt, om man tar det lugnt och försiktigt. Det får ju helst inte hända något när man tränar in hinder, så det är ju bra om man går en kurs innan.
Hur ofta tränar ni?
– Jag tränar främst under tävlingssäsongen, en till två gånger i veckan. Vi har några hopphinder i trädgården, men annars får vi åka till klubben för att träna. Det optimala är att ha en träningsbana i trädgården så att man kan träna en kvart då och då.
– Jag brukar lägga in lite viloperioder också; de är ju idrottsmän, så det kan ju vara lite slitsamt för musklerna. De visar inte alltid hur de känner, utan kämpar på för att de tycker att det är så kul.
Hur tror du att det kommer gå i SM?
– Med oss två tillsammans kan allt hända. Det kan gå lite hur som helst, för det är så små marginaler. Jag har en fantastiskt duktig hund, så om det inte går bra så är det ju mitt fel; jag är liksom inte så snabb på att springa. Jag har inga större mål med detta SM, utan är bara glad att vi kvalificerade oss, men jag hoppas ju på vinst naturligtvis.

Publicerad 25 June 2015 07:00