Lizette Erelt är 10 år gammal och Sverigetvåa i luftgevärsskytte. I de nationella tävlingarna i Kinna senare i vår ska hon därför försöka toppa fjolårets 15:e placering. Foto: Oskar Tinggren

Lizette Erelt är 10 år gammal och Sverigetvåa i luftgevärsskytte. I de nationella tävlingarna i Kinna senare i vår ska hon därför försöka toppa fjolårets 15:e placering. Foto: Oskar Tinggren

Med siktet inställt mot guld

Av
Oskar Tinggren

SKYTTE. Antalet medlemmar i Lammhults Skytteföreningen varierar kraftigt och just nu är de i en svacka. Samtidigt skjuter Lizette Erelt som aldrig förr och har just tagit sig till Skyttiaden som Sverigetvåa.

Sportlovet har precis startat och det är full aktivitet i skytteföreningens lokaler i Lammhult, dessvärre inte mer aktivitet än det brukar vara under vanliga veckor.

– Det är som att folk glömmer av det och då blir det nästan färre som kommer hit under sportlovet istället för tvärtom, säger Carolina Erelt.

Just nu har de ett antal ungdomar mellan 7 och 15 år som tränar hos dem, men antalet har sjunkit bara sedan i höstas. En anledning till att flera väljer att sluta är att det blir svårare när de ska stå upp och skjuta.

Få medlemmar

– Medlemsantalet går i vågor, ibland är det så många att vi knappt kan ta in fler och vi får fundera på att ha öppet mer än en gång i veckan, men när det är som nu är det färre. Många kommer hit och testar i ett halvår och det drar med sig några stycken, men sedan slutar de och jag vet inte varför.

Hon är själv luftgevärsskytt sedan tidigare, arbetar i föreningen och är dessutom mamma och support till dottern Lizette Erelt, 10 år gammal, och för tillfället Sverigetvåa i sin åldersklass. Även om det inte är något jättedrag med besökare denna kvällen var det länge sedan hon missade en träning.

Carolina och Lizette Erelt är båda riktiga skytteentusiaster och ser fram emot tävlingarna i Kinna.

Carolina och Lizette Erelt är båda riktiga skytteentusiaster och ser fram emot tävlingarna i Kinna.

Sverigetvåa

– Jag har skjutit sedan jag var fem år och då satt jag i knät på mamma den första gången. Jag tyckte helt enkelt det var roligt, det är kul att skjuta. Jag har testat fotboll också men det var bara förvirrande, skytte är mycket enklare, säger hon.

Och bra går det alltså. Hon har nyss skjutit i en serie tävlingar på hemmaplan, i Rottne och Lagan för att kvalificera sig från kretsen och distriktet, för att nu ta sig till de nationella tävlingarna i Kinna. Hon var där redan förra året och kom då på 15:e plats, men nu siktar hon högre.

"Rätt nervöst"

– Jag var jättenöjd med mitt resultat förra året, även om jag sköt sämre än jag brukar, men det var rätt nervöst också. Nu tror jag att det kommer bli lite lättare den här gången då jag vet hur det känns att vara med där, så nu hoppas jag allt går bra.

Rent statistiskt tyder allt på det då hon alltså är Sverigetvåa för tillfället och ettan är knappt ett poäng bättre. 
– Men vinner hon gör det inget, vi är bra kompisar så vi peppar varandra istället.

– Plus att vi alltid sagt att silver är mycket snyggare än guld, då det blivit mest andraplatser än, fyller mamma Carolina i och blinkar.

Publicerad 03 March 2015 07:00