Unik golftävling i Blekinge

Av
Stina Pettersson

BLEKINGE. Projektet Destination Sveriges golfkust har fått en fortsättning. Nu satsar de på att skapa upplevelser för flera och på en unik tävling.

Projektet Destination Sveriges golfkust startade 2013 då golfklubbar i Blekinge ville testa att samarbeta istället för att konkurera. De skrev en ansökan om ett projekt tillsammans och Emma Dennisdotter, som själv brinner för Blekinge, var den som fick uppdraget att titta på förstudien.

I projektet började de med att titta på att bygga ett varumärke kring golfen. Emma, som är en kvinna i 30-årsåldern som aldrig har spelat golf, kom in i en värld som domineras av män i 50-årsåldern med en annan syn på saker och ting. Därmed kunde hon ge en annan bild av vad klubbarna behövde.
– Vi måste få med dem som inte spelar golf och bygga ihop golfpaket, säger hon.

Det är något de ska jobba med nu när projektet går in i en ny omgång med 1 731 600 kronor som klubbarna och Region Blekinge har satsat tillsammans. De kommer även att arrangera en stor amatörtävling den 1 maj.
– Vi öppnar upp för Slaget om Sveriges golfkust och är först i Sverige med två dagars spel på fyra dagar på åtta banor.

Få upp ögon för länet

Det har inte ens funnits på kartan tidigare i Blekinge. Förra året testade dock projektet att köra en tävling på fyra banor för att se om det ens var genomförbart. Kring tävlingen vill de få till paket, som inte bara handlar om golf, för att få upp folks ögon för Blekinge. De skulle bland annat kunna arrangera prova på-lektioner.

Förhoppningen är att de ska kunna locka 600 golfare till tävlingen. Gotland runt som är en liknande tävling, dock med ett mindre antal banor, brukar ha över 700 deltagare.
– Det hade varit drömsiffror.

Att lägga tävlingen redan i maj är något riskabelt. Då är inte banorna i toppskick och det är tidigt på säsongen. Anledningen till att de arrangerar den just då är för att de vill locka folk från exempelvis Stockholm och Sundsvall som vill kunna komma igång med sin säsong redan då.
– I Blekinge är ofta några banor öppna året runt. Vi har bra natur för det.

Enligt Emma är golfturism den högst inkomstbringande turismen som finns. Golfarna lägger inte bara pengar på golf utan på restauranger, aktiviteter, handel med mer. Därför är det en gynnsam grupp att locka till Blekinge.
Av den anledningen hoppas de att företag i Blekinge ska vilja samarbeta kring golfpaketen så att även företagen kan tjäna mer pengar.

Hon menar att samarbetet mellan golfklubbarna betyder jättemycket för länet. Nu kan de dra nytta av varandras kompetens vilket resulterar i kunskapslyft som inte har varit på tal tidigare.

En förändring krävs inom golfen eftersom en ny generation golfare är på gång.
– Den yngre generationen har ett annat tänk kring golfen.
– De som kommer nu vill inte ha årsbasismedlemskap. De kanske vill ha tvåårsmedlemskap och sedan spela någon annanstans. Klubbarna måste hänga med i utvecklingen. Det är ett problem i hela Golfsverige.

Många dåliga år

Enligt Emma är projektet det enda i sitt slag, det unika är att det är så transparent. Tack vare det har Blekinge fått många ögon på sig.
Sedan 2000-talet har golfen rasat fram till i år då golfen i Sverige har ökat något. I Blekinge har klubbarna sammanlagt 7 500 medlemmar. De har sett ett ökat intresse men medlemsökningen ligger i linje med den i resten av landet.
Stina.pettersson@commersen.se
Projektet
I projektet medverkar Sölvesborgs GK, Boa GK Olofström, Karlshamns GK, Ronneby GK, Leråkra GK, Carlskrona GK, Nicklastorp GK och Trummenäs GK.

Medverkande

I projektet medverkar Sölvesborgs GK, Boa GK Olofström, Karlshamns GK, Ronneby GK, Leråkra GK, Carlskrona GK, Nicklastorp GK och Trummenäs GK.

Publicerad 01 January 2015 08:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen