Musiken har alltid varit en stor del av Marcus Schönbecks liv. Snart dyker han upp i nya arrangemang. Foto: Stina Pettersson

Musiken har alltid varit en stor del av Marcus Schönbecks liv. Snart dyker han upp i nya arrangemang. Foto: Stina Pettersson

Marcus tycker om variationen

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Efter Talang Ronneby har han blivit en lokalkändis om han inte redan var det innan. Nu jobbar Marcus Schönbeck vidare mot nya mål. Bland annat blir det en konsert med Rat Pack-tema.

Under hans uppväxt spelade hans pappa och det fanns alltid instrument i hemmet. Därför blev det naturligt att även Marcus Schönbeck började med det, hans spelade då klaviatur.
– Det blev valser, polka och allt möjligt, berättar Marcus.

Senare valde han att börja spela saxofon istället eftersom han tyckte att han kunde klaviatur vid det laget.

Har den fortfarande

Då började även hans pappa att spela tillsammans med en saxofonist som kom att betyda mycket för både honom och Marcus. Det blev en ingång för Marcus till att spela i dansband. Som femtonåring fick han sedan börja vikariera i pappans orkester, vilket ledde till att de spelade ihop i tre år.

Sedan blev han kontaktad av ett annat dansband och fick satsa ännu mer på musiken. Men på den tiden satt han gömd bakom synten och spelade och stod verkligen inte i centrum, där vi är vana att se honom i många sammanhang i dag.

Så småningom fick han även ett erbjudande om att spela i ett heltidsband, men tackat nej.
– Jag backade ur och vågade inte. Jag ville ha musiken som hobby.
När Marcus fick barn tog han en paus från musiken på flera år.
– Det hanns inte med. Det är inte i alla delar av livet som man har möjlighet att prioritera på det sätt som man vill.

2008 förändrades dock hans liv radikalt. Marcus skilde sig och fick plötsligt en massa kvällar då han inte hade barnen. Därför drog han igång med musiken igen lite smått. Det ledde till att ha satte igång FredagsmysAndra våningen som blev en succé. Sedan fick han en fråga från gallerian om att arrangera något där som drog folk på lördagar och det var då han startade Talang Ronneby. Det blev en succé direkt, men i år efter fem år hoppade Marcus av. Han kände helt enkelt att han inte kunde göra det bättre, men att någon annan gärna får ta över.
– Ingen blir gladare än jag om jag kan sitta i publiken nästa år.

De senaste åren har han även figurerat på Brunnskvittret och lett allsång på torget, vilket han säger är något han kommer att ha med sig hela livet. Han är också delvis tillbaka bakom synten i bandet Timeline och haft låtar som blivit listettor.

Nytt på gång

Härnäst väntar en spelning med Micke ”Kakan” Persson och Timeline på Puls på juldagen. Sedan har han större projekt på gång nästa år. Den 12 och 19 februari ska han tillsammans med Thomas Lindberg göra en Rat Pack-show på Ronneby teater. Uppskattas den kan de även ta showen till grannkommunerna. Till sommaren ska han sedan leda allsång på Aspan som bland annat IOGT-NTO står bakom.

Det som gör det möjligt för honom att fortsätta är just att han får en mix av många olika områden av nöjesbranschen.
– Det är det som triggar en, nya saker, nya människor och nya utmaningar.

Personligt

Namn: Marcus Schönbeck

Ålder: 38 år

Bor: Ronneby 

Familj: Gift och två barn.

Yrke: Säljare.

Intressen: Livskvalitet.

Favoritartist: Frank Sinatra.

Favoritlåt: You are so beautiful.

Detta visste du inte om Marcus: Han har skrivit låten till Samglasreklamen som spelas på radio.

Publicerad 25 December 2014 08:00