De vill ha hospice i länet

Av
Stina Pettersson

BLEKINGE. Insamlingsstiftelsen Att leva livet ut jobbar för att ett hospice ska startas i länet. I nuläget finns det inget sådant ställe här för svårt sjuka att leva sin sista tid.

För två år sedan startades stiftelsen Att leva livet ut av personer som jobbar inom vården. Anledningen var att de såg att det fanns ett behov av ett alternativ för svårt sjuka som behöver palliativ vård alltså lindrande vård vid livets slutskede.
– Det finns inte många alternativ här i länet, det finns sjukhus eller korttidsboenden om de inte ska vara hemma, säger Anna Ardegård som är ordförande i stiftelsen.

På ett hospice skulle de kunna få mer specialiserad vård med läkare på plats varje dag, vilket enligt Anna inte finns på kommunala boenden. Där saknas även det teamarbete som stiftelsen tänker sig på hospicet.

Kompetens viktigt

De önskar att det skulle finnas en plats där personer kan få vård i hemlik miljö med läkare och den specialkompetens som behövs. Där ska man se till att människor får det så bra som möjligt. Ett sådant hospice finns redan i Skåne till exempel och det finns flera län som har hospice uppbyggda genom stiftelser. Det var därför Att leva livet ut startades, för att de skulle kunna sköta den här typen av hospice genom ett avtal med landstinget.
– Folk tror att det finns hospice här och de vågar inte fråga vad som händer när de dör.
– 80 procent av de som avlider behöver palliativ vård, säger hon.

Förra året var nästan 400 personer på Blekingesjukhuset inlagda med palliativ diagnos enligt Anna. Ett hospice skulle därmed även skapa sjukhusplatser för andra som behöver vård.

Stiftelsens syfte är att väcka frågan och med tiden få till ett hospice. De arrangerar bland annat utbildningar i palliativ vård, dagar ägnade till svårt sjuka, föreläsningar och så samlar de även in pengar.

Fallit mellan stolarna

De har haft lite kontakt med politiker i länet om frågan men inte hört så mycket från dem. Hon tycker att politikerna måste vakna för frågan, både kommunala och landstingspolitiker eftersom frågan berör båda områdena.

Anna har svårt att förstå varför det inte finns något hospice i Blekinge. Men hon tror att det kan bero på att frågan berör både kommun och landsting.
– Frågan har stötts och blötts under lång tid i Blekinge. Det ligger mellan kommunen och landstinget och är svårt att få till.

Den som vill kan stötta stiftelsen i kampen. Alla pengar den får in går till att möjliggöra hospicet. Men man kan även stötta dem genom att prata med politiker och väcka frågan i länet. Mer information finns på stiftelsens hemsida och Facebooksida.

Publicerad 22 December 2014 08:00