Johan Elb är ägare till Aska AB som säljer och installerar kaminer

Johan Elb är ägare till Aska AB som säljer och installerar kaminer

Vi möter:

Johan Elb

Aktiv i en glödhet bransch

SÖLVESBORG. – Har man gjort ett bra jobb hos en kund så behöver man inte åka dit på 25 år. Johan Elb som äger kamin- och skorstensföretaget Aska AB stoppar in några vedträn i en utställningskamin för att värma upp både butiken och inför intervjun.
Han har drivit företaget i fem år den här hösten och startade efter att han tröttnat på hur andra firmor i branschen behandlade sina anställda och tyckte att han skulle kunna driva företag på ett bättre sätt.

Sotare från början

Johan Elb är sotare i grunden och hade goda kontakter i branschen som han hade nytta av när han startade Aska AB.
– Jag började som egenföretagare, men när jag fick mer att göra så anställde jag en till och i dag har jag två fastanställda, säger Johan Elb.

Två milda vintrar

Företaget säljer och monterar kaminer och skorstenar. Mestadels vedkaminer då pelletskaminer kräver mer underhåll och service och inte är lika efterfrågade. Kaminbranschen är väldigt beroende av konjunktur och säsong.
– Sedan jag startade företaget har det varit lågkonjunktur, så jag har aldrig haft de där ”gyllene” åren när det har gått jättebra. Förra året var en mild vinter och det ser det ut att bli i år också, så den där toppen av försäljning uteblir nog i år. Men för några år sedan när det var en jättekall vinter var det rena invasionen här, säger Johan Elb och tillägger att säsongen brukar vara från september till julafton.
– Det är också tacksamt att finnas i Sölvesborg där det finns många sommarstugor, för de brukar också var intresserade av kaminer.

Årets Nyföretagare

Johan Elb säger att en sak han är särskilt stolt över under de fem år han har varit verksam är när han fick pris 2011 som Årets Nyföretagare i Bromölla.
– Det kom precis lagom. Det var tufft i början och det har varit kämpigt periodvis. Det har behövts fem år för att komma in i allt som företag och jag känner mig trygg i det. När jag fick det priset så kändes det som att vi gjort rätt för oss.

Publicerad 17 December 2014 15:00