Peters spalt

Peters spalt

Verklighetens ankomst?

Peters spalt om extraval och julfirande

Av
Peter Enckell

Peters spalt, mellan tredje och fjärde advent. Den aktuella perioden har inspirerat mig till denna spalt. Den handlar om ankomst och inte vilken som helst. I den kristna världen är det Herrens men i den profana, vår verklighet handlar det om väntan på en statsminister.
Just nu lever vi i ett politiskt vakuum där statsminister Löfvén tvingas regera med oppositionens budget. I den pajkastning som inleddes efter SD"s agerande är det ingen måtta på vilka lögner och fantasier som sprids från talarstolar och i olika debattprogram. Man kan ju fråga sig varför man inte börjar diskutera konstruktivt om hur vårt land bör styras för att vi ska kunna fortsätta på den framgångsrika väg som vi faktiskt var inne på. Makten kan ju knappast gå före vår gemensamma välfärd.

Bland de lögner som spridits såväl under den föregående valrörelsen som under den nya regeringens första tid vid makten, handlar om vinster i välfärden. Jag lånar här en insändares ord som jag tycker är mycket träffande. Insändaren kallar sig ”Sunt Förnuft”.

”Debatten kring privat skola, sjukvård och åldringsvård har spårat ur fullkomligt när vänsterpartiet vill lägga ner de privata alternativen och övriga till vänster vill bestämma hur leverantörernas vinst skall hanteras.

När näringslivet gör en upphandling av varor eller tjänster, upprättas en kravspecifikation som ligger till grund för beställningen och så finns kontrollfunktion som kontrollerar att leveranser överensstämmer med beställningen. Vid en helt ny leverantör krävs extra kontroll av såväl leverans som leverantör.

Gör kommuner och landsting på samma sätt vid upphandling av privat skola, sjuvård och åldringsvård? Om svaret är nej så förstår jag att det blivit ett och annat fel som skall kritiseras men det är ju köparen eller kontrollfunktionen som gjort fel. Så illa får man inte handskas med våra skattepengar. Se omgående till och gör om, gör rätt - som näringslivet, då blir det bra.

Om svaret på frågan är ja och leverantören dessutom gjort en bra vinst, då tycker jag att kommuner och landsting skall göra studiebesök hos leverantören för att ta lärdom till sin egen verksamhet inom vård, skola och åldringsvård.”

Det är svårt att inte hålla med. Den sk Caremaskandalen var exempelvis ganska fjärran från en skandal. Men den av medier fabricerade skandalen fick svåra konsekvenser som inte minst våra politiker fortfarande har svårt att hantera. Att vänstern gärna vill att samhället ska styra och ställa i alla verksamheter är väl känt. Tron på privata entreprenörer är obefintlig hos dem.
Regeringen Löfvéns agerande om att utlösa extraval eller nyval kan stå i strid med författningen, dvs regeringsformen som är en grundlag. Detta kan inte göras förrän alla alternativ är borta. Sedan är det riksdagen och ytterst talmannen som ska försöka få till en fungerande regering, utifrån det valresultat vi har att förhålla oss till. Sista ordet om den ankomst av en ny regering är alltså långt ifrån sagt ännu. Nog om politik.

I förra veckan var jag på Idéinstitutets idécafé och fick träffa unga entreprenörer som brinner av lust att förverkliga sina idéer. I konstruktiva samtal taldes det vitt och brett om allt från hinder till möjligheter, om administration och strukturer och om förväntan på att bidraga till vårt samhälles utveckling. Kort sagt. framtiden, som vi vet så lite om, måste hanteras varsamt och då är det de unga entreprenörerna som ska släppas fram. Det måste våra politiker våga lita på. Att låsa in alla möjligheter och förorda offentligt ägarskap och styrande är förödande. Bland de unga finns en stor grupp nysvenskar som brinner precis lika mycket, och här ser jag bara möjligheter. Att stoppa invandrare, oavsett bakgrund, är rena Ebberöds bank och dessutom omänskligt. Alla borde följa projektet Grön Resurs väg mot målet att bli ett fungerande företag så förstår man bättre nyttan av invandrare.
Den här ”politiska” spalten handlar alltså om advent. Framtidens ankomst, regeringens och riksdagens - läs talmannens - agerande, en ny juls ankomst och ett nytt års ankomst. Den 29 december är ett viktigt datum i svensk politik.

Inget är som väntans tider och den tänker jag använda till att förbereda ännu en högtid tillsammans med familjen, precis som jag tror att de flesta av er läsare gör. I nästa spalt blir det julklappsutdelning.

ANKOMSTEN av en bättre miljö avspeglas i en kort teaterföreställning på Kreativum. Här är det Helena Andersson och Kicki Fransson som samtalar med professor Göran Broman om hur det kommer att se ut om 30 år om vi hjälps åt och gör rätt. Sol, vind och vatten är del av svaret. FOTO: Peter Enckell

ANKOMSTEN av en bättre miljö avspeglas i en kort teaterföreställning på Kreativum. Här är det Helena Andersson och Kicki Fransson som samtalar med professor Göran Broman om hur det kommer att se ut om 30 år om vi hjälps åt och gör rätt. Sol, vind och vatten är del av svaret. FOTO: Peter Enckell

Publicerad 17 December 2014 07:00