Så påverkar den nya budgeten kommunerna

OLOFSTRÖM/SÖLVESBORG. Kommuner och landsting har sina egna budgetar att förhålla sig till men påverkas också av statsbudgeten. När de rödgrönas budget förlorade mot Alliansens så får det konsekvenser.
– Vi sitter med spänning och inväntar budgeten varje år. In i det sista hoppades vi att den skulle gå igenom, men så blev det inte, säger Sara Rudolfsson (S), kommunalstyrelsens ordförande i Olofström. Olofström tog sin budget i november och arbetar utifrån försiktighetsprincipen. Det innebär att de inte räknade in de satsningar som fanns i statsbudgeten.

Små buffertar

För Olofströms del hade det blivit två riktade insatser, 4 miljoner till skolan och 2,7 miljoner till äldreomsorgen.
– De pengarna går vi miste om. Vi har inga stora buffertar och de pengarna hade räckt till fler undersköterskor. Vi får hantera det, men det blir svårare att finansiera äldreomsorgen och det är nåt som alla kommuner kämpar med. Vi är också oroliga för Sydostlänken, för nu vet vi inte om den kommer bli av.

Ingen höjd A-kassa

I Sölvesborg antas de ekonomiska ramarna i juni utifrån den fakta som var känd då. I måndags röstade kommunfullmäktige om budgeten som skrevs med utgångspunkt i regeringens budget.
– Vi räknade med en del pengar, exempelvis en höjning av A-kassan som hade minskat kommunens utbetalningar av försörjningstöd, så den förvaltningen riskerar att gå back, säger kommunstyrelsens ordförande Heléne Björklund (S).

Ska räkna om

Nu jobbar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, med att räkna om för en ny prognos för skatter och utgifter baserad på Alliansens budget. För Sölvesborgs del är det bland annat det riktade statsbidraget på tre miljoner kronor i omsorgsstöd som uteblir. Ungdomsarbetsgivaravgiften och skatten på arbete kommer inte att höjas, inte heller kommer några traineejobb att införas.

Publicerad 17 December 2014 11:00