Förstagångsväljarna Hanna Hansson, Therese Nilsson, Nellie Nilsson, Cajsa Hermansson och Max Thorsson är 17 år, men de kommer att ha fyllt 18 år och får rösta i extra valet den 22 mars. Foto: Kristian Andersson

Förstagångsväljarna Hanna Hansson, Therese Nilsson, Nellie Nilsson, Cajsa Hermansson och Max Thorsson är 17 år, men de kommer att ha fyllt 18 år och får rösta i extra valet den 22 mars. Foto: Kristian Andersson

I mars får 17-åringarna en ny chans att göra sin röst hörd

Hanna, Therese, Nellie, Cajsa och Max får rösta i det extra valet

Av
Oskar Sandström

SÖLVESBORG. Den 29 december förväntas det ett utlysas ett extra val som konsekvens av regeringskrisen. För 17-åriga Hanna Hansson, Therese Nilsson, Nellie Nilsson, Cajsa Hermansson och Max Thorsson innebär det att de får en ny chans att rösta i riksdagsvalet eftersom de hunnit fylla 18 år då.
De läser andra året på Samhällsvetenskapliga programmet och har lärt sig mer om svenska val i och med att det både har varit val till Europaparlamentet och riksdag, kommuner och landsting i september. Men eftersom de varit 17 år har de inte fått rösta själva.

Luddiga partier

Den 22 mars kommer de att få en ny chans. De är överens om att det kan vara lite luddigt vad partierna står för.
– Det är mycket upp till var och en att ta reda på mer om partierna och läsa på för att bli insatt, säger Cajsa Hermansson.
De är alla nästa säkra på hur de kommer att rösta i mars.
– Nu har det blivit ett dödläge där ingenting händer, så nåt måste ändras, säger Cajsa Hermansson.
Therese Nilsson och Nellie Nilsson säger att de ser till helheten hos ett parti i stället för en enskild sakfråga.
– Det viktigaste är partiet i sig och vad de står för, kanske inte bara en enda fråga.

En ny chans att rösta

Även om de inte gillar det parlamentariska kaos som uppstått så är de glada över att få en chans att påverka i det extra valet den 22 mars.
– Det är skönt att få vara med och påverka och inte behöva vänta i fyra år, säger Hanna Hansson. De andra håller med.
– Vi röstade i skolvalet. Även om det inte är samma sak så får man ändå en bild av hur det är att rösta, säger Therese Nilsson.

Inget nytt skolval

Samhällslärare Mai-Louise Alm säger att lärarna inte har bestämt än hur de kommer att arbeta med det extra valet, men att de inte kommer att ha ett nytt skolval.
– Vi har haft ett riksdagsval, ett EU-val och ett skolval för riksdagen och ett skolval för EU under året. Så det kommer nog inte att ge så mycket att ha ett nytt skolval så snart igen. Men vi kommer säkerligen att ta upp extra valet i skolan.

Publicerad 17 December 2014 11:00