Det blir ingen skidåkning i år

Av
Stina Pettersson

KARLSNÄS. Det blir ingen skidåkning i Karlsnäs innan årsskiftet. I alla fall inte om man ska tro väderprognoserna.

Det milda vädret gör att det inte går att skapa skidspår uppe vid Karlsnäsgården. För att Ronneby OK, som sköter skidåkningen, ska kunna göra snö behövs fem minusgrader under en hel vecka i sträck och att det ska ha hunnit frysa till lite först.
– Det blir absolut inget det här året. Möjligtvis om det kommer natursnö efter jul. Men om man ser på prognoserna som är nu blir det inget innan jul, säger Lennart Smedenmark, kassör i Ronneby OK.

Hoppas på 2015

Skidentusiaster får hålla tummarna för att det ska bli kallt i januari istället. Vid den här tiden på året 2013 var vädret lika dystert enligt Smedenmark. Då kom skidspåren igång i slutet av januari och början av februari.
– Det såg ut som att det skulle hålla sig kallt då ett tag men så blev det inte, berättar han.

Då hann de bara få upp 400 meters spår eftersom de endast kunde spruta konstsnö en natt. Den höll sig sedan till sportlovet.

Ingen ekonomisk vinst

– Det är tråkigt för det innebär att skidåkarna inte kan träna skidor. Det är för dem vi gör detta. Vi får ingen ekonomisk vinst. En bra vinter kan vi få några kronor över.

Smedenmark menar att om klubben har tur går de plus minus noll tack vare spåravgifterna. Kostnaderna för diesel när de sprutar ligger på mellan 25 000 och 30 000 kronor.

Mycket ideellt arbete

Dessutom innebär det en hel del ideellt arbete att skapa konstsnön. De har då tre personer som jobbar med det fem eller sex nätter i sträck. Sedan ska det även spåras i snön.

Publicerad 17 December 2014 08:00